Вести:

понедељак, 10. август 2015.

У уџбенику за 6. разред ОШ ''Срби отели КиМ'' од Шиптара плаћено нарко-парама, патријарх се огласио после 5 година! (ВИДЕО),

понедељак, 10. август 2015. | КМ новине 1

Лекције из српске историје почеле су да садрже ''сазнања'' како су Срби преотели Косово и Метохију од Шиптара а то је наручила и платила албанска нарко - мафија. Медији преносе како се патријарх Иринеј побунио али нико не каже да је то учинио - после 5 година коришћења таквог уџбеника!

У уџбенику за 6. разред ОШ ''Срби отели КиМ'' од Шиптара плаћено нарко-парама, патријарх се огласио после 5 година! (ВИДЕО),
Парама шиптарских нарко дилера наручена историја, тврди Деретић.
Наиме, у спорном уџбенику се наводи како су Шиптари староседеоци а Срби дошљаци. Али, у читавој причи из медија се мало тога може сазнати. Пре свега јер се о том проблему није писало изузев у ретким интернет гласилима као што је то писао још 2013. године Милан Дамјанац (изузетно добро анализиран проблем и садржај књиге можете прочитати на ОВОЈ СТРАНИ) наводећи детаљно све грешке које су учињене у овој књизи.

Оно што нас збуњује јесте детаљ који не можемо да проверимо а то је део књиге кога данас наводе медији „Албанци воде порекло од староседелаца на Балканском полуострву, највероватније Илира, романизованих у мањој мери. Са њима су се мешали стари Грци, Словени и други народи…“. међутим, у поменутом тексту Дамјанца, од пре две године, он уз овај део додаје да је ту реченицу пронашао у старијем издању а да тога нема у књизи из 2013. док домаћи медији данас наводе баш тај део као проблематичан.

Увећај +
Као контра аргумент, за разлику од домаћих попаљених медија, Дамјанац каже: "Тврди човек да су Албанци потомци Илира, и тиме директно помаже њихове освајачке походе и отимачину српске земље. Одавно је утврђено да Албанци немају поморску и рибарску терминологију, чиме нам је немачки лингвиста, академик, проф. др Густав Вајганд (G. Weigand, 1860–1930) доказао да Албанци нису Илири. Ово је један од његових дванаест чувених аргумената који су преведени, објављени и продискутовани (па и усвојени) од стране свих светских признатих истраживача".

О чему се заправо ради и шта је тек сада побудило духове код српских самозваних и искривљених "представника народа" па да сада почну тиме да се баве?

Привлачна је вест о томе, такође актуелизовано истог дана, где патријарх СПЦ каже да су они "оформили комисију која ће тражити да тога не буде у следећем издању". Из завода за уџбенике кажу да је тај уџбеник у употреби од 2008. године али, јасно, не наводе са каквим све изменама јер видимо код Дамјанца да неких ствари из године у годину нема па се опет појаве тако да се не може јасно закључити шта је све тај уџбеник у међувремену садржао. Такође тврде и да се "патријарх Иринеј још прошле године побунио и тражио да се то промени".

Зашто онда патријарх није искористио своју позицију да кроз медије то актуелизује већ се радило тихо, испод воде? А знамо како медији брује сваки пут када се прогања неки епископ на правди Бога или зато што није екумениста па је потребно народу "замазати очи" и извршити притисак да се то прихвати и прихвати се на крају јер медији одраде свој посао.

Зашто то и овде није био случај ако је искрено? А знамо како је тај исти патријарх умео да кроз све медије позове Србе да изађу на шиптарске изборе "или сви или нико" како је рекао у Пећкој патријаршији и додао "али да изаберете Србе из народа да вас представљају". Тада је могао да се путем медија обрати када је грађена шиптарска држава на целој територији КиМ и позове народ да то учини али око овакве лекције то изгледа није било неопходно.
 
Патријарх Иринеј са шиптарским "градоначелником" Грачанице Стојановићем, следеће године по прогону владике Артемија шиптарска општина је постала покровитељ Видовданских свечаности" и тада је манифестација "Песничко причешће" променила име у "Песничко бдење" ради прилагођавања и расрбљивања манифестације. Данас се отворено говори о томе како је српска баштина на КиМ - Шиптарска. Ко је крив а ко заслужан?
И још да се упитамо како то да је комисија оформљена још прошле године а ове ће тражити да се то избаци и промени? Зашто то није осигурано до овог тренутка? Очигледно, јер је намера да тако и остане али видећемо за двадесетак дана када ће сумње у једно ил идруго бити отклоњене.

А зашто то није раније урађено ако уџбеник годинама (мада, напомињемо да Дамјанац каже са извесним променама) у употреби?

Па, тада, те 2010. и 2011. године за "надлежне" из СПЦ најважније је било што боље, организованије и убитачније протерати владику Артемија са Косова и Метохије. Знамо, а то је све јасније и у народу, да је баш владика Артемије био најчвршћи борац за очување српског Косова и Метохије и да је баш то био разлог његовог протеривања.

"Наше новине" су најактивније истраживале овај случај и имеђу осталог разговарале и са историчарима и самим аутором.

Густав Вајганд
Историчар Вук Мишић каже да су светски стручњаци у својим делима више пута демантовали оно што ми и даље учимо у основној школи.

"Немачки лингвиста и академик Густав Вајганд још је у 19. веку доказао да Албанци нису Илири, већ индоевропског порекла. Штавише, и многи албански историчари потврђују ову тезу. Да не говоримо о карти Европе из 814. године, на којој се јасно види српска држава на Балкану и албанска која се граничи с Јерменијом и Азербејџаном. То су чињенице и није ми јасно ко стоји иза онаквих тврдњи у историјском уџбенику, јер ми све то више личи на политичке играрије него на истину", сматра Мишић.


С друге стране, академик Раде Михаљчић, аутор спорног уџбеника, истиче да стоји иза свих навода и да су они резултат дугогодишњег истраживања.

"Оно за шта ја могу својим именом и презименом да гарантујем јесте да у књизи нема апсолутно ниједне грешке. Све је то резултат озбиљног истраживања током кога сам имао помоћ својих студената и колега". Имена колега не наводи и наставља. "Прво сам детаљно прочитао целоукупну стручну литературу на ту тему и све што сам написао је засновано на историјским чињеницама. Постоји много школских уџбеника с грешком, али овај није један од њих", изричит је Михаљчић.


Међутим овај уџбеник нема само ту једну грешку већ је препун неистина и залуђујућих чињеница, просто несхватљивих а којима се покушава успоставити теорија да су неки од српских јунака измишљени, да им се промене имена или чак историја и настанак других народа на просторима српских држава Македоније, Црне Горе, Босне, Хрватске а који никада нису постојали, то јест историја не бележи те народе као засебне...

Први који се јавно побунио против оваквог уџбеника, историчар Јован И. Деретић, каже да се што пре мора стати на пут овом прекрајању историје и представљању Срба као окупатора наше земље која им одувек припада.

"У том уџбенику пише да су Словени дошли на Косово и Метохију и тамо затекли Илире, који су данашњи Албанци, па им отели куће и њиве, те су они зато били принуђени да иду у планине и чувају стоку. То је нечувено! Око ове књиге је било доста полемике, а посебан је скандал што је те наводе одобрило Министарство просвете, а штампао Завод за уџбенике. Можемо ми да мислимо шта год хоћемо, али горе од овога нема. Чему то уче нашу децу", огорчен је Деретић.


Он је на трибинама које је одржао широм Србије, различитим поводима истицао често и ову појаву и за њу износио тврдњу коју ниједан медиј у Србији не жели ни да помене. Преносимо видео:




Википедиа о аутору овог уџбеника каже да је Раде (Теодор) Михаљчић (рођен 21. јануар 1937, Средња Јурковица, општина Градишка, Краљевина Југославија) српски историчар и члан Академије наука и умјетности Републике Српске. Други светски рат је преживео као сироче, отац му је убијен у Јасеновцу а мајка у логору Стара Градишка. У Београду је 2002. године покренуо часопис Стари српски архив, а 2008. у Бањој Луци часопис Грађа о прошлости Босне. Уредник је оба стручна часописа у којима се на модеран, критички начин издаје дипломатичка грађа српских земаља у средњем веку.

Раде Михаљчић
 Занимљиво је да је у његовој биографији чак и одређена година повезана другом страном на интернету - линком, тј., везом која води до ширег објашњења неког податка иако се за године отвара тек календар са датумима и ништа више али "Јасеновац" и "Стара Градишка" немају везу која би даље водила до више информација о овим српским стратиштима у којима су му убијени родитељи иако то за таквог једног Србина, још историчара, и те како јесу важни подаци.  

Овај уџбеник срећом није једини за овај предмет, који је одобрен од стране Министарства просвете (мада, после овог све остало треба посматрати са резервом) који можете набавити за ваше дете и пробати да га сачувате од лажи и погубних неистина. 


Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2015 ::    Молимо за навођење извора

1 коментар:

  1. Поштовани,

    Хвала на првом коректном тексту који се бави овом проблематиком. Имам само једну малу напомену- тај текст сам објавио 2010. године на сајту НСПМ, а Србија Данас га је поново објавила 2013

    http://www.nspm.rs/kulturna-politika/srpska-istorija-u-udzbeniku-za-sesti-razred-osnovne-skole.html

    Без обзира на то, захваљујем на објективности.

    ОдговориИзбриши

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине