Вести:

среда, 19. август 2015.

Данас славимо Преображење

среда, 19. август 2015. | КМ новине 0

Преображење је догађај описан у Јеванђељу (Мт 17,1-5); празник којим се прославља тренутак када се први пут Христова божанска природа учинила видљивом.


Тиме је ученицима дат наговештај славе есхатолошке вечности. Треће године проповедања нове вере, Исус Христос поведе Апостоле и ученике своје: Јакова, Петра и Јована у планину где се у току ноћи преобрази пред њима и показа им неке своје божанске моћи. Поред преображеног Исуса појавише се пророци Мојсеј и Илија и зачу се глас Божији, који Апостолима рече да никад не губе веру у Њега и Његовог Сина. 

ТАЈНА СПАСИТЕЉЕВОГ ПРЕОБРАЖЕЊА И ТАЈНА СПАСЕЊА

Преобразивши се на Тавору Господ је показао да је преображење људске природе неопходна потреба у богочовечанском подвигу спасења света од греха, зла и смрти. Јер је спасење немогућно без преображења људске природе Богом из грешне у свету, из рђаве у добру, из тамне у светлосну, из смртне у бесмртну. У самој ствари спасење се састоји у свестраном преображењу људске природе Богом.

Спаситељево преображење има општечовечански значај, јер се Он, по речима светог Прокла, сам преобразио да би нам показао будуће преображење природе.[1] Као нови родоначелник Спаситељ на Тавору показује кроз какво преображење има да прође људска природа на своме путу освећења, обожења, спасења. Као нови Адам Богочовек својим преображењем обухвата на тајанствени начин сав род људски, и у својој човечанској природи извршује, у начелу, преображење целокупне људске природе.

Својим преображењем Богочовек је преобразио образ Божји у човеку, те је заблистао у своме првобитном божанском сјају и лепоти. Јер је смисао и циљ Богочовековог преображења: вратити човека на образ Божји као на суштину човекова бића; скинути талог греха са образа, са лика Божјег у души човековој; успоставити боголикост душе човекове у њеној безгрешној лепоти; потчинити сав живот човеков боголикој суштини и сили душе и тако осигурати човеку вечни живот.[2]

Светли дан Христовог Преображења јесте дан просвећења и обожења људске природе. Спаситељево Преображење је извор непресушне преображајне силе која преображава сву твар и сва бића, због чега и кличемо на тај празник чудесном Спаситељу: Очигледно се преображава твар твојим преображењем, Христе.[3]

На иконама, Преображење Господње се слика тако што се планина Тавор често приказује са три врха. На средњем је Исус Христос у белој одећи, благосиља, из њега се шири светлост. На десном врху стоји Мојсије и држи таблице Закона, на левом пророк Илија. Испод планине тројица ученика, Петар, Јаков и Јован леже ничице, изгледајући као у заносу. Понекад се са једне стране планине приказују Христос и ученици како долазе на планину, а с друге како силазе; ученици су узнемирени, Христос се осврће и благосиља их.

На Преображење се у цркви освећује грожђе и дели народу. То није Свето Причешће, како неки мисле, већ освећивање у знак захвалности Богу на плодовима за исхрану. У крајевима где нема грожђа, освећује се друго воће, на пример, јабуке. На овај дан се строго пости. 




 
НАПОМЕНА:
  1. Oratio in Transfigur. Domini; P. gr. t. 65, col. 768 B.
  2. Преображенска песма 9 августа, на вечерњу.
  3. Преображенска песма 9 августа, на вечерњу. 
  4. Све то - Св. Јустин Ћелијски Проф. Велимир Хаџи-Арсић ТАЈНЕ ВЕРЕ И ЖИВОТА (ОСНОВНО БОГОСЛОВЉЕ)
 


Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2015 ::    Молимо за навођење извора

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине