Вести:

Thursday, July 16, 2015

Алармантно стање здравства на Косову и Метохији

Thursday, July 16, 2015 | КМ новине 1

Обустављање хируршких интервенција у болници у Косовској Митровици због недостатка анестетика и других лекова говори о драматичној ситуацији у којој се српско здравство на Косову и Метохији налази.Саопштење за јавност Патриотског блока КиМ


    Болница у Косовској Митровици је једина болница на Косову и Метохији у којој Срби могу да остварују секундарни вид здравствене заштите. Још раније је фактички престао да функционише клиничко-болнички центар у Грачаници због несташице лекова, санитетског материјала и осталих медицинских потреба тако да здравствени радници само долазе на посао а практично ништа не раде, јер немају чиме. 

Болница из К. Поља после 17. марта 2004.(+)
    Када је дриректор клиничко-болничког центра у Грачаници др Поповић изнео у јавност проблеме са којима се сусреће ова установа министар здравља Србије Златибор Лончар га је хитно позвао, наредио му да ућути јер у противном може да га смени. Треба се потсетити да је пре седам месеци председник Владе Србије Александар Вучић са министром здравља, поменутим Лончаром, отворио болницу у селу Пасјане код Гњилана уз велике фанфаре али која до данашњег дана није прорадила.

    Разлози за општи колапс српског здравства на Косову и Метохији јесу двојаки: 

    -први, постављањем класичне границе између Србије и Косова и Метохије онемогућен је улазак у јужну српску покрајину лекова и осталог медицинског материајла потребног за медицинску употребу, чак царина Косова не дозвољава улазак ни хуманитарних здравствених конвоја за Косово и Метохију.

Болница у Кос. Пољу 17. марта (+)
    -други, много важнији разлог, јесте да Београд у склопу Бриселског споразума жели да једноставно српско здравство на Косову и Метохији исцури и да пређе под јурисдикцију Приштине. Доказ томе сведочи и предлог који је официр за везу Србије у Приштини, или боље рећи амабасадор Србије, Дејан Павићевић изнео челницима српских здравствених установа на КиМ којим саветује да се региструју у оквиру законодавства самопроглашене републике Косово и прихвате надлежност ове парадржавне творевине.

    Српско здравство на Косову и Метохији имало је велику улогу у опстанку Срба на Косову и Метохији. Болница у Косовској Митровици је била бастион одбране северног дела Косова и Метохије, због чега је 2000. године добила специјално признање ондашњег председника Србије Слободана Милошевића.


Све преживели. У Кос. Митровици 1999.(+)
Чак је 2003. године после немилих догађаја у затвору у Косовској Митровици којом приликом је страдао велики број УНМИК полицајаца из западних земаља, америчка војна база у Бондстилу болници у Косовској Митровици послала захвалницу због успешног и стручног третмана повређених. 

    И сви српски министри почев од Лепосаве Милићевић до Томице Милосављевића су, неко више неко мање, бринули о здравственом систему Србије на Косову и Метохији. Овај садашњи по имену Златибор Лончар због уласка Србије у ЕУ себи је доделио улогу гробара српског здравства на Косову и Метохији.

    Приче о бољем животу Срба које председник Владе Србије Александар Вучић говори за своје сународнике на Косову и Метохији падају у воду када они немају ни где, ни како, ни са чим да се лече. 

    Очита је чињеница да премијер Србије жртвује косовску главу због европских поглавља.У Косовској Митровици
16.07.2015. године


Извор: КМ Новине    :: © 2014 - 2015 ::    Молимо за навођење извора

1 comment:

  1. Зларибор Лончар и нема неку лекарску репутацију. Доведен на место министра да би радио по налогу Владе којој припада. Сироти људи на Косову, једини бастиони Српства, су пуштени на милост и немилост једног убивственог система. И наравно, немају ништа од тога што ће тај исти Лончар натоварити грех на своју душу!

    ReplyDelete

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.