Вести:

Wednesday, July 8, 2015

Постављен Српски зид плача и истине као иницијатива за музеј геноцида над Србима (ФОТО)

Wednesday, July 8, 2015 | КМ новине 0

Добро познато платно са ликовима убијених Срба на Косову и Метохији током 1998. и у годинама после тога, од сада ће се звати Српски зид плача, истине и правде, рекао је данас Симо Спасић, председник Удружења породица жртава са КиМ.

Српске, жртве, космет, косово, метохија, терор, сребреница, рат
Испред Скупштине Србије постављени су панои за подсећање на страдања Срба која "не заслужују" памћење у очима Међународне заједнице, ЕУ, НАТО и Сад... Ваљда због савести. Фото: Срђан Крунић
По најављеном доласку на плато исред Народне Скупштине Спасић је поставио платна са ликовима жртава између два јарбола али му је обезбеђење скренуло пажњу да то не може да стоји тако.

Након тога Спасића је у Скупштини примио шеф посланичке групе СНС, Зоран Бабић, који му је обећао да ће ЈКП Београд за ову прилику Удружењу уступити металне држаче за "Зид плача". После неколико сати то је и испуњено и док ово јављамо држачи се монтирају.

Постављање паноа на металне држаче које је ЈКП уступила Удрућењу за ову прилику / фото: Стево Мрђен
На краткој конференцији за штампу коју је одржао испред Скупштине данас, Спасић је медијима представио три циља која у овом тренутку Удружење има а који су задати са намером да се жртвама ода пошта за њихово страдање а да чланови породица српских страдалника коначно сазнају истину о њиовим судбинама и да они, евентуално преживели, буду ослобођени.

Ово Удружење захтева:

1. да се платно на коме су одштампани ликови преко 2000 убијених Срба и један број неалбанаца од сада зове "Српски зид плача, истине и правде".

2. Захтев за локацију и пројекат изградње музеја геноцида над Србима током последњих ратова али и раније.

3. Инсистира се на коначној и свеобухватној правди за све српске жртве са Косова и Метохије.

Конференција за новинаре је било изузетно добро посећена и присуствовали су јој представници Танјуга, Студија Б, други домаћи као и приметан број страних новинара и екипа.

Лозанка Радоичић, мајка српског војника страдалог на Кошарама / Фото: Срђан Крунић

Симо Спасић, председник удружења чија су два брата киднапована / Фото: Срђан Крунић

У разговору са новинарима / Фото: Срђан Крунић


Александар Вучић најавио потписивање захтева за изградњу музеја геноцида над Србима

Удружење убијених и киднапованих полицајаца, војника и цивила са Косова и Метохије током сукоба 1998. године, затим у рату 1999. као и периоду окупације од стране НАТО-а и Међународне заједнице, добило је дозволу за одржавање скупа од надлежних органа и то у трајању од данас, 08. па све до 15. јула.

Сходно са тим и ликови српских жртава биће изложени све време па и током антидржавне акције #7000 када се очекује окупљање неколицине западних плаћеника у форми новинара и наводних бораца за људска права, који заступају једнострани став да су Срби геноцидни, игноришу све српске жртве а туђе истичу и углавном бројеве преувеличавају.

Спасићу је, испред Удружења породица жртава, једна од намера и та да укаже на страдање српског народа и истакне и разобличи антикампању која се води деценијама против државе Србије и свих Срба.

Фото: Стево Мрђен / КМ Новине

Зато ће све време на овом месту бити прикупљани потписи којима се жели издејствовати локација за музеј геноцида над Србима. Како Спасић тврди, потпис и подршку за овај пројекат најавио је и Председник Владе Србије, Александар Вучић.

Удружење је организовало стражу која ће изложене предмете чувати непрекидно 24 часа током читавог трајања овог скупа а њу ће чинити чланови удружења, породице жртава као и волонтери.

Истовремено, споменик који би указивао на страдање српских цивила, ратника и државе захтевају и српска дијаспора као и удружења ветерана и бораца протеклих ратова.


Фото: Срђан Крунић, Стево Мрђен / КМ Новине
Текст: Иван Максимовић
Извор: КМ Новине    ::   © 2015   ::    Молимо за навођење извора

Post a Comment

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.