Вести:

Thursday, July 2, 2015

Присуством исказати поштовање српским жртвама у Сребреници

Thursday, July 2, 2015 | КМ новине 0

Извор: Срна / Јадовно.ком

Удружење "Сребреница" позвало је данас становништво регије Бирач и Подриња да у суботу, 4. јула, на Градском гробљу у Братунцу у што већем броју присуствује парастосу и одавању захвалности убијеним и побијеним Србима средњег Подриња у одбрамбено-отаџбинском рату.


"Својим присуством парастосу и прислуживањем свијећа за покој душа настрадалих желимо исказати захвалност и дужну пошту настрадалој браћи и сестрама и враћамо дио дуга за слободу коју данас имамо, а за коју су они дали живот", истиче се у позиву овог братуначког удружења објављеном посредством друштвених мрежа.

Наводи се да је на подручју Сребренице, Скелана, Братунца, Милића, Власенице, Осмака и Зворника у току посљедњег рата страдало око 3.500 Срба. Скоро половина убијених били су цивили, старци, жене, дјеца и болесне, непокретне и слијепе особе.

Удружење истиче да је, према подацима Републичког центра за истраживање ратних злочина, без једног или оба родитеља у Подрињу током протеклог рата остало око 800 српске дјеце, а око 5.400 породица остало је без покретне и непокретне имовине.

Напади на српска села углавном су извођени на највеће православне празнике - Божић, православну Нову годину, Ђурђевдан, Видовдан, Петровдан.

Од априла 1992. до јануара 1993. године у нападима муслиманских снага из Сребренице уништено је и разорено на десетине српских села, масакрирано и на најбруталнији начин убијено стотине српских цивила у Сребреници и селима око Братунца, Милића, Сребренице и Скелана.

У суботу, 4. јула у Братунцу ће бити одржан централни комеморативни скуп поводом 23 године од великог српског страдања у околини Сребренице и Братунца на Петровдан 1992. године, као и у знак сјећања на све Србе средњег Подриња које су убили припадници такозване Армије БиХ у одбрамбено-отаџбинском рату.

Парастос и прислуживање свијећа за покој душа око 3.500 настрадалих Срба, међу којима и за 69 убијених на Петровдан 1992. године, почеће у 11.00 часова на братуначком Градском гробљу.

У 11.30 часова предвиђено је полагање цвијећа код централног Спомен крста, а у 12.00 часова планирано је обраћање званичника након чега ће услиједити духовни програм.

Организатор овог обиљежавања је Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Због великог интересовања грађана из општина регије Бирач биће организован бесплатан превоз аутобусима заинтересованих да присуствују парастосу настрадалим Србима у суботу у Братунцу.
Припремиле: КМ Новине

Post a Comment

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.