Вести:

среда, 15. јул 2015.

Укратко: Антиохијски Патријарх прекинуо општење са јерусалимским патријархом

среда, 15. јул 2015. | КМ новине 0

Новопечени теолози су поводом прекида општења епископа Артемија са патријархом Иринејем, логиком већине и логиком моћнијег друштвеног положаја, имали обичај да кажу како је Артемије у расколу, а не Иринеј.

Укратко, Антиохијски, Патријарх, општење, јерусалим,
Јерусалимски патријарх Теофил и Антиохијски Јован 10.
Како ће у своју логичку машину уклопити нови раскол између две патријаршије које су релативно уједначене по бројчаности и друштвеном статусу остаје да се види. Тек, Антиохијска патријаршија је престала да општи са Јерусалимском.

Бејрут, 2 јула, AsiaNews/Благовест-инфо. Одлука о пуном прекиду општења са Јерусалимским патриархатом била је донешена на заседању синода Антиохијске Православне Цркве, који се одржао 23-26 јуна у Баламанду (Либан). Разлог – назначење јерусалимског епископа за Катар, који Антиохијци сматрају својом канонском територијом.

Криза у односима између две суседне помесне Цркве је почела после момента, када је Јерусалим поставио својег клирика архимандрита Макарија за митрополита Катарског. Погледајте о томе у тексту РАСТУРЕНО ВАВИЛОНСКО ЈЕДИНСТВО ПОМЕСНИХ ЦРКАВА

Ситуација око Катара усложена је том околношћу, што апсолутну већину јерусалимског епископата чине Грци, и то државњани Грчке. Антиохијски епископи су у већини Сиријци и Либанци, док се центар патриархата налази у Дамаску.
У контексту супротстављању Катара режиму Башара Асада власти државе подржавају долазак на своју територију грађана Грчке, више него Сирије.

Обе патријаршије су дубоко загазиле у јерес екуменизма.

Ништа тако не гњеви Бога као цепање Цркве… Један свети човек је рекао (Златоуст овде има у виду Св. Кипријана Картагенског) да ни крв мучеништва не може да изглади грех цепања Цркве“. (Омилија 11,4 на Посл. Ефесцима. РG 62,85). –Св. Јован Златоусти

Погледајте такође: ЗАШТО ПРАВОСЛАВНИ ЋУТЕ ДОК ИМ БРАЋА СТРАДАЈУ

Припрема и превод – екипа ФБ странице «Православље живот вечни»

Објављено под Антиохијска патријаршија, Кратке вести | Оставите коментар


Извор: Православље ЖВ    :: © 2014 - 2015 ::    Молимо за навођење извора

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине