Вести:

понедељак, 15. јун 2015.

Екуменске активности на КиМ као дрскост према судбини Срба

понедељак, 15. јун 2015. | КМ новине 0

Екуменске активности на КиМ као дрскост према судбини Срба Када се ко успротиви самовољи "божијих људи" из аутократског круга СПЦ, који већ дуже време боље стоје са мачјим реповима него канонима, дигне се заглушујућа медијска бука у Србији где се таблоидизацијом и никада провереним инфомацијама редовно наноси још више штете него што је била намера пре "побуне". Када се штета од њих наноси онда се из медија добија само - заглушење.

Гостоавање конфесија на РТК2.
Екуменске активности које су се поклопиле са Сабором СПЦ ове године, нису оскудевале "ексклузивитетима" упркос томе. напротив, све је појачано осим извештавања о томе. пробаћемо да делимично разоткријемо погубност, испразност и ругло екумениста у узурпираној Рашко - призренској епархији на челу са неканонским епископом Теодосијем и њеовом узданицом Савом Јањићем.

По њиховом "благослову" много се тога одвијало протеклих дана на Косову и Метохији.

Почетком овог месеца у коме обележавамо и почетак прогона 250 хиљада Срба и неалбанаца, у једном таласу, сазнали смо да "на Косову има свега довољно за све оне који живе ту, без важних разлога који могу да наруше мир на овим просторима", како је изјавио грачанички парох СПЦ Бранислав Секулић.

Он је са јањевачким жупником дон Мате Палићем и Ведатом Сахитијем, саветником муфтије Исламске заједнице Косова био гост у Јутарњем програму РТК2, како рекосмо, почетком овог месеца а за време трајања највећег до сада организованог међурелигијског, односно екуменског, дијалога на Косову и Метохији.

Они су истакли су да су добри  међуверски односи веома важни и да треба радити на побољшању међуверских односа, те да истинско ангажовање може да допринесе бољитку међуверских односа, преноси РТК2.

,,Ако се сви заједно потрудимо, не привидно, већ  искрено, онда можемо много да допринесемо бољитку међуверских односа. Приметно је да постоји добра воља да се поправи оно  што није  било добро у прошлости”, рекао је парох  Секулић.

Да ли оних 250 хиљада прогнаних олакшава "искрени труд и поправљање онога што није било добро у прошлости" није коментарисао. Такође, није прецизирао ни да ли у прошлости није било добро то што су постојале вековима све оне цркве и манастири или није добро то што су спаљене, порушене, раздробљене. Секулић је, по писању шиптарске телевизије на српском језику РТК2, био изричит да упрко свему можемо унапредити "међуверске" односе.

Саветник муфтије Исламске заједнице Косова Ведат Сахити каже да исламаска заједница препознаје значај међуверске сарадње и да у то улаже пуно труда. Зависи од начина на који се гледа али и до сада је у односе муслиманске заједнице било уложено доста труда и доста је тога "промењено" од окупације Косова и Метохије.

,,Исламска заједница  улаже доста труда  у успостављње  међуверске сарадње, то показују и наше седнице са представницима верских заједница. Ми радимо и наставићемо са радом на побољшању верских односа“, рекао је Сахити.

Јањевачки жупник дон Мате Палић рекао је да верске заједнице делују по божјим законима.

,,Требало би да се што више ангажујемо да се у јавности  чује наш глас и апели којима позивамо на мир и толеранцију“, рекао је Палић.


О глобалној  међуверској  конференцији,  гости РТК2 нагласили су важност таквих догађаја и потребу правилног и објективног извештавања медија када су овакве теме у питању.

Први парох грачанички Бранислав Секулић каже да је ,,дијалог веома битан, црква треба и зна да разликује национализам од духовности. Праштањем и ширењем љубави прави хришћанин утиче на стабилност“, рекао је он.

Укратко, популарним речником, излагање Секулића се може описати као "љубав у доба колере". И то из више разлога. Не само што још увек траје погром Срба, напади на црквену имовину и тежње ка уништењу или за присвајањем, већ што је колико сутрадан на интернету освануо снимак радикалних исламиста који позивају на смртоносне акције и нападе на све који нису муслимани и то углавном на простору Србије то јест Косова и Метохије али и Босне. То је била прилика да светски медији открију колико исламских екстремиста долази управо са Косова и Метохије које је једна од главних тачака њихове организације и база за даља дејства широм Европе. Разлог тих напада је тај што је Европа насељена хришћанима.

Такође, тих дана у шиптарским медијима на КиМ, што српски нису пренели, појавила се и вест о томе да нико није поднео захтев за "легализацију храма Христа Спаса" у Приштини чија је изградња прекинута терором 1999. године. Тада су и сви православни Срби протерани из овог града, односно од око 40 хиљада њих данас их ту живи нешто више од 10. Закључак те вести јесте да ће храм морати да буде срушен јер тако локална власт жели да чини са "нелегално изграђеним објектима" иако је изградња започета почетком 90-тих. Прави разлог јесте тај да Шиптари не желе у приштини православних храм, посебно не у центру. ваљда им је довољна највећа католичка црква на Балкану изграђена пре неку годину.

Не знамо само да ли је парох Секулић довољно "прашатао и ширио љубав" којима би обезбедио стабилност храма у својој парохији, видећемо ускоро. Ако није он можда су то његови надређени јер су успели да изграде изузетно добре односе са сепараисчким властима у Приштини, по њиховој мери и вољи.




Припремиле: КМ Новине

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине