Вести:

субота, 13. јун 2015.

Уклоњен пункт Цивилне заштите на северу Косова (ВИДЕО)

субота, 13. јун 2015. | КМ новине 0

Припадници Цивилне заштите на северу Косова и Метохије, у селу Рударе општина Звечан, уклонили су пре два дана контејнер који им је служио као база за надзор прилаза насељу.

Место на коме се налазио пункт Цивилне заштите. Фото: КМ Новине
Одатле су могли да спрече евентуални напад на север Косова попут оног 2011. године када су Срби морали да се бране барикадама.

Баш из тог разлога 2011. године ту су Срби организовали отпор и страже поставивши барикаде које је окупатор две године касније оружјем и машинеријом уклонио. Све док су се оне налазиле ту Срби су се осећали сигурно, барем у некој мери.

Иако од велике важности, без икаквог објашњења или најаве, пункт је уклоњен. На месту где се налазио контејнер сада су видљиви трагови редовног боравка припадника Цивилне заштите али тек у назнакама и потпуно непрепознатљиви. Празне флаше воде, сокова, кутије цигарета... Један оронули кревет, звучници и ништа више...

Ништа од онога што је указивало да се ту налазе људи. који се како тако брину за безбедност, није остало. Све је тако брзо урађено да су чак и припадници ове службе били затечени. Они који су дошли у другу смену, негде око поднева, нису могли да верују да им радног места више нема.

Речено им је да ће од сада контролисати стање тако што ће шетати улицама. И поред дозе неизвесности и страха за даљу безбедност, иронија коју је ова реченица донела измамила је киселе осмехе на лицима запослених. Многи верују да је ово предаја јер другог објашњења нема.

Посебно чуди што се то чини у време када се на северу Косова и Метохије најављују терористички напади на преостале Србе и то од стране српских власти. Зашто онда, ако је већ тако, неко уклања и последњи вид заштите и сигурности коју су Срби на северу Косова и Метохије имали? Да ли се то баш због тога чини? Да ли српска власт не зна за други начин прикривања своје издаје па свој народ препушта терору како би га и са севера покрајине протерали шиптарски терористи као што су то учинили са Србима јужно од Ибра, а онда сва кривица због издаје била пребачена на шиптарске екстремисте?

Да ли је то брига за српски народ и његове интересе на Косову и Метохији како су из Канцеларије за Косово и Метохију годинама говорили спроводећи неуставни Бриселски споразум?


Зар је интерес српског народа да буде жртва терориста? Није, сигурно да није. Власт у Србији има своје дубоке интересе у овом делу а они се мере само дубином њихових џепова.

Истовремено, у шиптарским медијима се подгрева расположење за нови талас насиља. Наводно, српска војска намерава да поврати север Косова а на ту измишљену намеру се указује појмовима попут „верује се“, „сматра се“ „наводно“... Дакле, ничег конретног нема осим мржње и старог имагинарног непријатеља – Руса. Сасвим довољно да се страсти шиптарских екстремиста узбуркају и још једном понови талас насиља попут оног из 1999. или 17. марта.

Који би други разлог уклањања барикада могао бити? Да ли је безбедност побољшана? Није, прошле недеље смо имали напад ватреним и хладним оружјем на српску децу у Косовској Митровици а нападачи су ослобођени сутрадан. Прошлог месеца убиство у покушају и свакодневна провоцирања Срба са јужне стране.

Недвосмислено се може рећи да ће за будућа страдања Срба пре свих бити криви представници српских власти који су истовремено на опасност упозоравали а на терену чинили све да се терор одвија несметано а народ остане незаштићен.

И то баш пре Видовдана, за време када су напади најављени.




Од фамозне Цивилне заштите стао је још киоск на главном мосту на Ибру. Њега је мало теже уклонити због грађана кој ису ту стално присутни. Мада се то мислило и за барикаду на мосту па је током ноћи нестала. Али овако како је учињено са службом цивилне заштите која се укида баш пред следећу рунду преговора у Бриселу, могуће је да ће терористички напади доћи и с леђа.

Чак све указује да би евентуални талас насиља био у организација српских власти из Београда, окупатора са Запада а у извођењу шиптарских екстремиста.




Припремио: Иван Максимовић


Припремиле: КМ Новине

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине