Вести:

петак, 12. јун 2015.

Столтенберг: Бомбардовали смо '99. да би заштитиле цивиле па смо морали и да их убијемо

петак, 12. јун 2015. | КМ новине 0

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг: Сврха ваздушне операције НАТО-а била је такође да се заштите цивили, а то смо и успели.

Лице лицемерја агресора: Јан Столтенберг

Учинили смо сваки могући напор како бисмо спречили губитак невиних живота цивила… Нажалост, у конкретном случају нисмо могли да избегнемо страдање цивила.“

Столтенбергово саучешће за жртве НАТО бомбардовања

Губитак живота 1999. године у НАТО бомбардовању СРЈ представља трагедију и ја заиста дубоко жалим због свега што се десило. Сврха и циљ НАТО ваздушне операције је био да се заштите цивили а то смо и успели, изјавио генерални секретар НАТО-а.


Јенс Столтенберг посетио је Црну Гору (Фото Фонет)
Подгорица – Пуних 16 година било је потребно неком од званичника НАТО-а да изјави саучешће, али не и извињење за жртве немилосрдног бомбардовања школа, болница, вртића, возова, мостова, градских четврти широм Савезне Републике Југославије. То је у Подгорици урадио генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг, који је, осврћући се на бомбардовање, рекао:

„Губитак свих оних живота 1999. године у НАТО бомбардовању СРЈ представља трагедију и ја заиста дубоко жалим због свега што се десило. Овом приликом изражавам саучешће свим породицама и свим онима који су изгубили своје вољене. Сврха ваздушне операције НАТО-а била је такође да се заштите цивили, а то смо и успели. Учинили смо сваки могући напор како бисмо спречили губитак невиних живота цивила… Нажалост, у конкретном случају нисмо могли да избегнемо страдање цивила. Жалим због тога искрено. Циљ операције је свакако био да се успостави мир.”

Он је саучешће исказао након састанка са премијером Милом Ђукановићем на конференцији за новинаре у вили Горица у Подгорици.

„Ценимо допринос Црне Горе сарадњи у региону и подршку мисији у Авганистану”, поручио је он.

Генерални секретар НАТО-а је навео да ће се у децембру оцењивати напредак и спремност Црне Горе за приступање том војном савезу.

„Важно је да Црна Гора уради што треба и покаже да може бити пуноправан члан. У кључној смо фази, када Црна Гора треба да покаже да је спремна за чланство. Чланство у НАТО-у је добитна комбинација за Црну Гору. Интеграција није лак пут, а Црна Гора прави добар напредак на том путу”, оценио је Столтенберг.

Одговарајући на питање новинара да ли тренутно постоји нека чланица НАТО-а која се противи приступању Црне Горе алијанси, Столтенберг је поновио да се све одлуке доносе консензусом 28 чланица и да ће се о томе расправљати на самиту у децембру.
Црногорски премијер Мило Ђукановић је изјавио како је уверен да ће Црна Гора наредне године дочекати генералног секретара НАТО-а Столтенберга „као земља која има све претпоставке да буде пуноправна чланица НАТО-а”.

Ђукановић је навео да је информисао Столтенберга о резултатима истраживања јавног мњења који показују раст подршке грађана НАТО-у, рекавши: „Очекујем у наредних неколико месеци раст те подршке.”


Новица Ђурић
објављено: 11.6.2015.
Извор: ФБР Монитор


Припремиле: КМ Новине

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине