Вести:

уторак, 19. мај 2015.

Српско средњовековно наслеђе vs Вук Ст. Караџић

уторак, 19. мај 2015. | КМ новине 0

У четвртак 21. маја у 19 часова, професор у пензији др Миодраг Радовић, са Одсека за упоредну књижевност Филозофског факултета у Новом Саду, одржаће у Клубу Зрно предавање „Српско средњовековно наслеђе vs Вук Ст. Караџић“.

Београд у 19. веку. Зар је Србија морала од отоманске да постане ервопска колонија? И то не по народу, чега се увек некако ослободи покорена земља, већ по идејама, што нас до данас сатире.
Професор др Радовић ће представити упоредну анализу шта је наша модерна култура добила из српског средњовековног наслеђа, а шта Вуковом језичком и књижевном реформом.

Колико је Вук Ст. Караџић, својим прегалаштвом за препород у готово свим областима духовне културе, на тек откривеним изворима народнога језика и народног стваралаштва, био идеолог српске демократске традиције и учитељ младе српске грађанске интелигенције, а колико је одстрањивање старе српске књижевност и богослужбене литературе, које су преко ноћи одсечене из националног памћења, и немогућност разумевања истих омогућило однарођивање Срба од себе самих?

Професор др Радовић ће, у некој новој анализи старе полемике „За и против Вука“, покушати да да нову синтезу елемената, као путоказ и темељ за српску културну политику у 21. веку.

Улаз је слободан.





Припремиле: КМ Новине

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине