Вести:

петак, 29. мај 2015.

Без посла и прихода остаће 218 припадника Цивилне заштите

петак, 29. мај 2015. | КМ новине 0

Бриселским споразумом између владе Србије и тзв. "Косова" је предвиђено да у тзв. "косовске институције" до септембра буду укључена 483 припадника Цивилне заштите, док ће 218 остати без запослења и прихода, речено је јуче у Београду на скупу о безбедносним аспектима спровођења Бриселског споразума.

Цивилна заштита на терену. Фото: КМ Новине
По истраживању које је спровео Београдски центар за безбедносну политику током фебруара и марта, јединице Цивилне заштите на Косову имају 751 припадника.

"Споразум предвиђа интеграцију 483 припадника јединице Цивилне заштите у различите косовске институције. Плус додатних 50 позиција за које ће плате бити обезбеђене из фондова за непредвиђене ситуације током наредне три године", рекла је истраживачица тог центра Исидора Стакић и додала да статус 218 припадника те службе није решен.

Она је истакла да се то односи на север Косова, док припадници Цивилне заштите јужно од Ибра нису укључени у процес интеграције која би, како је истакла, требало да се заврши до 1. септембра.

Представник запослених у полицијској управи Косовске Митровице, Рајко Шекуларац рекао је да је од око 1.000 припадника МУП Србије, 287 интегрисано у Косовску полицију.

"Процес интеграције полиције је обављен само делимично. Косовске институције нису поштовале Бриселски споразум", рекао је Шекуларац, наводећи да више од 150 полицајаца на северу Косова није интегрисано, и да има дискриминације припадника МУП Србије јужно од Ибра.

По његовој оцени, интегрисање српских полицајаца у Косовску полицију није донело већу безбедност и поверење.

"Грађани са севера имају негативан став према косовским институцијама. Они су очекивали да ће имати ослонац у полицији, али је поверење мало", рекао је Шекуларац.



(Актер.цо.рс)

Припремиле: КМ Новине

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине