Вести:

понедељак, 6. април 2015.

Цивилна заштита се трудила да заживи политика која ће их потпуно уништити (ФОТО)

понедељак, 6. април 2015. | КМ новине 0

Споразумом о укидању Цивилне заштите који су у Бриселу потписали Марко Ђурић и Едита Тахири посао ће изгубити 750 Срба на северу Косова, а више од 500 српских породица остаће без икаквих примања и средстава за егзистенцију.

Цивилна заштита је била та која је лепила плакате и обезбеђивала шиптарске изборе. Плакати су углавном лепљени за листу "Српска" са подршком издајничке владе из београда и то по ноћи јер су знали да се народ томе јако противи. Сада су у страху од онога за шта су се залагали знајући шта их чека.


Како истиче Едита Тахири, шефива шиптарског преговарачког тима, такозвана "република Косово" спремна је, под условом да поседују шиптарску личну карту, да живе на Косову и Метохији и да испуњавају "школске, безбедносне и друге услове", интегрише 483 припадника Цивилне заштите са севера Косова којима ће бити понуђен посао у ватрогасној служби, шумарству, агенцијама, архивима, установама за културу, али не и у шиптарској "војсци" на КиМ и полицији.

- Сви који буду примљени треба да дају допринос просперитету тзв., "државе" Косово - наглашава Тахири понижавајући Србе који су сами омогућили да се ово деси.

Свесно су подржали шиптарске изборе на КиМ због којих им се ово и дешава.


Сви припадници цивилне заштите страхују и питају се шта ће бити са њима.

- Од начелника округа и шефова Цивилне заштите у општинама добили смо обавештење да ће од 1. септембра сви у пензију, а да потом, свако по својој вољи, одлучује да ли ће бити ангажован у шиптарским институцијама, није нам прецизирано да ли ћемо пензију примати и ако прихватимо посао који нам понуди сепаратистичка власт у Приштини. Бојим се да од пензије неће бити ништа - прича један од припадника Цивилне заштите у Зубином Потоку.

- Може се десити, вели, и да останемо и без плате и без пензије јер ће Шиптари упослити само један део припадника распуштене Цивилне заштите, а остале ће уцењивати и тражиће да покажу лојалност такозваној "држави" Косово и да се одрекну свега српског.
 

Припадници Цивилне заштите већ су се раније одрекли много тога српског... Плакат са "изборног места" на северу КиМ.


- Није добро што нас је Београд распуштањем и предајом Шиптарима оставио на цедилу, многи од нас ће морати да се селе и траже посао негде у Србији, а знатно ће бити погоршана и бебедност Срба на северу Косова - каже један припадник Цивилне заштите из Лепосавића, који је од скромне плате издржавао супругу и два студента.

Он истиче да о распуштању Цивилне заштите уопште нису консултовани председници општина и да Београд потписује споразуме који наносе велику штету преосталом српском народу на Косову и Метохији. Просечна плата запослених у Цивилној заштити износи 34.000 динара, а планирано је да пензије не могу бити веће од 60 одсто од последње плате.


Извор: Вести


Припремиле: КМ Новине

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине