Вести:

уторак, 14. април 2015.

Наш С-300 ће донети мир блиском истоку

уторак, 14. април 2015. | КМ новине 0

Председник Путин - мајстор неочекиваних потеза - донео је одлуку која може да измени однос снага на Блиском истоку.



Русија ће доставити Ирану моћни систем противваздушне одбране С-300. Не тајно, не крадом - одлука председника је објављена на сајту Кремља, о њој је министар иностраних послова Сергеј Лавров известио америчког државног секретара Керија и друга заинтересована лица. Након укидања санкција можемо да реализујемо те уговоре који су због тих истих санкција били замрзнути.

    Не постоји више Русија која је послушни извршилац америчких жеља. Она је сада суверена држава, која има своје интересе. Да није ароганције, и жеље да се Русија сатера уза зид од стране Вашингтона и НАТО генерала, Русија би могла наставити да се односи према САД партнерски.

    Али ружни догађаји у Украјини су утицали на доношење одлука у Кремљу. Немогуће је да будемо партнери, ако нас ви не поштујете. Одлука председника Путина је и асиметрични одговор америчким присталицама интервенције у Украјини, онима који су подстрекивали украјинске политичаре на конфронтацију са Русијом.

    Одлука шест држава о иранском нуклеарном програму, раније закључена у Лозани, завршава период оштрог сукоба између Запада и Ирана. САД сада покушавају да цеде Техеран преко ситница, истовремено покушавајући да истисну Русију из трговине и других споразума са Ираном, али криза је прошла. Одлука о испоруци С-300 подсећа Иранце, да је Русија, и само Русија, у стању да заштити Иран од изненадног напада. Почиње нова ера у односима између Ирана и света, и одлука председника обезбеђује јаку позицију Русије у овој новој ери.

    С-300 ће утицати на могуће одлуке израелског премијера Бењамина Нетањахуа, који је изградио свој углед на борби против Ирана. Путинова одлука практично затвара тему војне претње. Израел више не може напасти Иран, који је заштићен руским ПВО системом.

    Испорука С-300 Ирану може да заустави рат у Јемену, где се пролива крв цивила. Русија се постојано и доследно залаже за мир у Јемену, за немешање у унутрашње ствари ове земље. Али Саудијска Арабија и САД су се немарно односиле према мишљењу Русије. Надајмо се да ће испоруке С-300 Ирану отрезнити Саудијце и њихове америчке покровитеље, и да ће они кренути путем мировних преговора на који им је Русија указала.

Са руског превео
Срђан Ђорђевић, дипл. екон.
сарадник Друштва српско-словенске солидарности КиМ
 «Григорије Степанович Шчербина»



Припремиле: КМ Новине

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине