Вести:

понедељак, 30. март 2015.

Грачаница: Tешки метали у земљишту и подземним водама

понедељак, 30. март 2015. | КМ новине 0

На териториjи Грачанице дошло jе до велике еколошке незгоде јер су тешки метали из околних рудника доспели у воду за пиће.

Вода у околини Грачанице са примесама додатака отпада из рудника "Кишница" Фото: КМ Новине, архива


Вода коjа се излила из корита реке Грачанке, покупила је муљ и jаловину из оближњег рудника "Kишница", па су тешки метали доспели у земљиште и подземне воде, упузорио jе вечерас један институт који се бави екологиjом.

У том институту тврде да је у Грачаници и околним српским селима дошло до "великог еколошког акцидента" и да би требало потпуно забранити коришћење бунарских вода, jер су директно угрожена домаћинства, окућнице, баште, њиве и остало пољопривредно земљиште.

Oни позиваjу на проглашење ванредног стања опште опасности по здравље људи у поплављеном подручjу и позивају у помоћ стручне екипе коjе ће извршити адекватну санациjу терена, мерење присутности тешких метала, арсеника, бактериолошке угрожености од фекалних вода у води и земљишту. На жалост, у овој области оперативне су шиптарске "слућбе" које фунционишу у оквиру шиптарског тзв "система" а које су се доказале својом нестручношћу и лошим познавањем своје струке на општем нивоу. Такође, израћени су и намерни пропусти и неделовање у ситуацијама када су овдашњи Срби у питању.

Јаловина из "Kишнице" садржи врло висок проценат арсеника, доказано канцерогене супстанце коjа jе озбиљна претња по здравље људи.

Из Института позиваjу надлежне у шиптарској тзв "општини Грачаница" да "не прикриваjу размере тог еколошког акцидента, него да се много одговорниjе поставе према проблему коjи jе настао".

Додатну забринутост, изазива и изливање фекалиjа из канализациjа у четири села у тоj општини - Грачаници, Лапљем Селу, Kишници и Бадовацу.

Ниjедно од поменутих насеља нема систем за пречишћавање фекалних вода, па jе комплетан састав тог отпада кроз реку Грачанку сада изливен ван корита.

Велике количине кише проузроковале су поплаве у више српских средина на централном Kосову након што се из корита излила река Грачанка, а наjтежа ситуациjа jе у Лапљем Селу где jе под водом двадесетак кућа овдашњих Срба.

Жалосно је да се и вести попут ове, коју је објавила агенција Танјуг, користе за промоцију шиптарских такозваних институција из којих је стигло највише несрећних ствари по Србе са КиМ. Нема вести у којој ће бити пропуштена прилика да се лажна, квази творевина шиптарских сепаратиста не изрекламира. Кршење Устава Р. Србије, безакоње и лаж данас се промовишу из најутицајнијих информативних агенција и осталих медија под контролом сепаратистичких ментора. Прихватањем такве ситуације као некакве реалности представља прихватање будућности у којој ће српско друштво, изграђено на лажима, представљати друштво у коме ће само злочинима, безакоњем и развратом бити могуће опстати и одржати се.



Припремиле: КМ Новине

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине