Вести:

петак, 27. март 2015.

Филм о српској истини са Косова на Белдокс фестивалу (видео)

петак, 27. март 2015. | КМ новине 0

На престижном београдском фестивалу документарног филма - ''Белдокс'' у суботу ће бити приказан филм Срђана Вукајловића ''Иван са Косова''.

Током снимања филма... Фото: Сања Максимовић

Вукајловић је вајар из Београда који се пре неколико година одлучио да свој уметнички позив "коригује" и од тада су документарни филмови област његовог интересовања. Након неколико краткометражних документарних филмова, од којих су неки награђени, одлучио је да направи филм о независном новинару са Косова и Метохије Ивану Максимовићу.

Уметност, њена улога у друштву и смисао посвећености овој области, као и жртва коју зарад те посвећености уметници подносе, пре свега је предмет интересовања Вукајловића и сви се његови досадашњи филмови баве управо тиме.

Сложеност животних прилика, услови у којима Срби на КиМ опстају, боре се и стварају, инспирисали су Вукајловића да филмским језиком проговори о томе. Центар те приче је управо Иван Максимовић, такође вајар али и дугогодишњи фотограф, кога је животна борба натерала да своје уметничко умеће изрази пером и објективом како би посведочио живот какав на Косову и Метохији јесте за Србе који су ту остали.

Срђан Вукајловић у Косовској Митровици током једног од снимања свог документарног филма. Фото: И.М.

Бавећи се апстрактним, имагинарним и измишљеним мотивима у окружењу које истовремено разара и ствара историју, инспирише уметност и условљава митове, Максимовић је сматрао бесмисленим и свој рад усмерио ка сведочењу али и борби у животу која за многе значи тек краткотрајно преживљавање.

Медији и њихово инструментализовано и интересно бављење истином наметнули су новинарство као област посвећености уместо глине, платна или хартије. Такав живот српског уметника привукао је Вукајловића још 2006-те године приликом његовог првог пројекта који је за тему имао уметнике из ове покрајине. Тада су направљени први кадрови пројекта који није завршен онако како је с почетка било и замишљено.





Неколико година касније снимање је настављено а половином прошле године и завршен филм кога ће публика моћи да види на овом Београдском фестивалу документарног филма у суботу, 28. марта. пројекција је заказана за 15.00 часова у сали 1 Дома синдиката. После пројекције посетиоце ће моћи да сазнају више о процесу настанка филма, проблемима и самој тематици коју филм обрађује кроз разговор са ауторима. За Сутрадан, у недељу, предвиђена је конференција за новинаре.

Цена карата за све пројекције на овогодишњем Белдоксу је симболична и износи од 50 до 100 динара. Заједно са овим филмом биће приказан и документарни филм "Анђео са горе Заглавак" о руском добровољцу Константину Богословском који је погинуо 1993. године током борби за одбрану Вишеграда, на ратишту у републици Српској. Нешто више података можете наћи на сајту овог фестивала ОВДЕ.

Такође, доступан је и видео сажетак - жаргонски "трејлер" за филм Срђана Вукајловића "Иван са Косова".




Доласком на пројекцију ових филмова подржаћете ауторе, борбу за истину коју су такође на себе преузели и сигурно их ободрити за нове филмске приче о важним догађајима и људима из српског народа, новије историје и наших маргинализованих или протераних а истрајних бораца против уједначења светског система управљања и њиховог наметања опште слике о свету.



Припремиле: КМ Новине

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине