Вести:

понедељак, 30. март 2015.

Радикализација протеста бивших радника МУП-а са КиМ

понедељак, 30. март 2015. | КМ новине 0

Бивши припадници МУП-а Србије са Косова и Метохије, који захтевају да им се омогући повратак у МУП Србије или измени уредба о "специјалним пензијама", изабрали су своје представнике за разговоре са владом Србије.



Бивши припадници МУП-а Србије са Косова и Метохије најавили су радикализацију протеста, која подразумева блокаду административних прелаза између Срије и Косова, ако радна гупа Владе Србије која ће се формирати на предлог Канцеларије за Косово и Метохију, а уз сагласност Александра Вучића, не прихвати њихове захтеве. Они су јуче у Грачаници изабрали своје представнике за ту радну групу.

Захтеви бивших припадника МУП-а Србије са КиМ којима је 31. децембра 2013. године Уредбом Владе Србије престао радни однос у МУП-у, су да се свим радницима који то желе омогући повратак у МУП Србије и да се уредба о "посебним пензијама", усклади са тада важећим законима и Уставом Републике Србије.

На састанку у Грачаници коме су присуствовали представници свих бивших полицијских управа МУП-а Србије на Косову, Рајко Шекуларац је изабран за кординатора радне групе бивших радника МУП-а, који ће разговарати са представницима Владе Србије.

“Први и основни захтев је доношење законског акта по питању пензија који ће бити усклађен са Уставом и Законима Републике Србије, који су важили у то време, то је Закон о полицији, посебан колективни уговор и Закон о пензијском и инвалидском осигурању. Други захтев је повратак људи у МУП Србије, јер имамо људе који желе да се врате у МУП да наставе свој радни век”, рекао је за Глас Америке Рајко Шекуларац.

Бивши радници МУП-а Србије више пута су протестовали у Косовској Митровици због свог статуса, јер су, како кажу, на незаконит начин отпуштени с посла, чиме се по њиховим речима крше њихова основна људска права.

Бобан Митковић, бивши припадник МУП-а Србије, каже да посебан проблем представљају услови који се односе на пензију, а један од них, по Уредби Владе Србије на основу које су пензионисани, предвиђа да ће изгубити право на пензију ако промене место пребивалишта.

“Навешћу вам прост пример, ако неко од наших колега са Косова склопи брак са лицем које живи на територији централне Србије и оде тамо да живи и одјави се са територије Косова, он или она ће изгубити право на посебну пензију. Овде је термин “посебна пензија” употребљен само маркетиншки, јер је то заправо привремена надокнада што нам је потврђено безброј пута од високих званичника Владе Србије”, рекао је Митковић за Глас Америке.

Ако радна група коју ће чинити представници МУП-а и Министарства финансија Србије, представник Канцеларије за Косово и Метохију и представници бивших припадника МУП-а са Косова, не усвоји захтеве бивших српских полицајаца са Косова, следи радикализација протеста, најављују Шекуларац и Митковић.

“Ми вршимо припреме за протесте који ће трајати све док наши захтеви не буду реализовани. Најавили смо још на протестима да ће следећа наша активност бити усмерена према блокади административних прелаза, али све зависи у ком правцу ће се кретати наши разговори у оквиру ове радне групе за коју очекујем да ће бити формирана ове недеље”, рекао је Шекуларац.

“Ако се наши захтеви не прихвате прелазимо на радикалне мере, биће ту протеста широм Косова и Метохије и Републике Србије, биће блокада административних прелаза, а није искључен и штрајк глађу”, казао је Митковић.


Српски полицајци распоређени противзаконито, на анти-уставном прелазу код Јариња успостављеном по неуставним договрима у Бриселу. Фото: КМ Новине, архива

Око 1.200 полицајца и радника МУП-а Србије на Косову пензионисано је 31. 12. 2013. године, закључком Владе Републике Србије, а у складу са Бриселским споразумом којим се предвиђа гашење државних институција на Косову и Метохији.

Један део припадника МУП-а са севера Косова - њих око 300, интегрисан је у шиптарску полицију, док је 130 радника, међу којима су и полицајци, као и административни радници, само пензионисано, не и интегрисано, док је око 800 бивших припадника МУП-а на југу Косова - само пензионисано.




Припремиле: КМ Новине

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине