Вести:

уторак, 24. март 2015.

Српска листа тражи национална одељења у школама и српску православну гимназију у Подгорици.

уторак, 24. март 2015. | КМ новине 0

,,Хоћемо национална одјељења у основним и средњим школама како Црногорцима не бисмо сметали“.Председник Српске листе Добрило Дедеић каже да ће Српска листа након 26. априла бити прва политичка организација у Црној Гори која ће и формално у свом званичном програму имати економске, царинске и војне интеграције са Русијом.

“Такође ћемо бити једини и на позицији евроскептицизма. Уласком у ЕУ, Црна Гора се не би обогатила, а Срби не би побољшали свој уставно-правни положај. Осим тога, ми у СЛ не верујемо у суштинску одрживост и будућност Европске уније“, каже Дедеић за Дневне новине.


Он истиче да ће СЛ Програмом тражити да о питању уласка у НАТО одлучују сви држављани. Нови програм Српске листе написао је професор Предраг Вукић. У Програму се истиче да се СЛ залаже за економски концепт хришћанског социјализма.


Против су социјализма утемељеног на атеизму или бољшевизму. Концепт је заснован на православном доживљају једнакости и сагласан је економској доктрини Руске православне цркве.

,,Хоћемо национална одељења у основним и средњим школама како Црногорцима не бисмо сметали да изучавају свој језик, Српску православну гимназију у Подгорици, изјашњење државних власти и црквене јерархије о недвосмисленом статусу Српске цркве у Црној Гори и 28,73 одсто радних места у државним и органима локалне самоуправе. Како су се Црногорци ,,протегли’’ на 80 одсто радних места тако их треба свести на 45 одсто колико им реално припада“, каже Дедеић.


Он истиче да се СЛ залаже за децентрализацију Црне Горе и да буде кантонална држава по угледу на Швајцарску.

“Српске кантоне чинили би Бока и север (Колашин, Мојковац, Андријевица, Беране, Плужине, Шавник, Жабљак, Пљевља и Бијело Поље). Важно је и да се промени постојећа химна Црне Горе“, каже на крају Дедеић.

НОВИ ПРОГРАМ И СТАТУТ


На конгресу 260 делегата и гостију а одржаће се 26. априла у хотелу Рамада у Подгорици. На Конгресу ће бити донешен нови Програм и Статут СЛ, а биће изабрано руководство, Главни одбор и страначки савети. Према информацијама из СЛ биће усвојене Декларација о јединству Српске цркве и одбрани српског језика, Декларација о сарадњи СЛ са српским националним организацијама у Србији, региону и дијаспори, и Декларација о подршци Новорусији и афирмацији војног савеза са Русијом.


ХРИШЋАНСКО-ПРАВОСЛАВНИ ОДГОВОР НА КАПИТАЛИЗАМ


,,СЛ прави хришћанско-православни одговор на либерални капитализам који угрожава биолошки опстанак Срба и других народа на Балкану. Српска листа жели трећи економски пут, сродан достигнућима скандинавских земаља, уз наглашену социјалну солидарност“, каже Дедеић.
Аутор: Мили Прелевић

(,,Дневне новине“, рубрика: Политика, понедјељак, 23. 3. 2015, страна 7)Припремиле: КМ Новине

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.