Вести:

понедељак, 16. март 2015.

Ајдуковић: КиМ су део моје земље, зашто би националност одређивала територије? (фото)

понедељак, 16. март 2015. | КМ новине 0

Филм "Енклава" Горана Радовановића  биће приказан у Звечану на годишњицу 17-тог марта. На филму је радило много људи, а ми смо разговарали са Александријом, фотографом на сету.



Фотографије су настале у паузама снимања овог играног филма. Оне су комбинација декора и костима који је кориштен на филму као и уобичајених радњи и понашања глумаца и статиста из њиховог свакодневног живота.

Баш због своје незваничне форме и приступа оне представљају драгоцено сведочанство атмосфере која је владала током стварања филма. За "КМ новине" каже да је ово и њој било драгоцено искуство и учинило да неке ствари сада гледа другачије.
... 

  :  Колико је то помогло да се сами заинтересујете можда више него до тада, о животу људи на КиМ?

Свакако да ми је пружило неке увиде које до тада нисам имала иако ми је избеглиштво блиско јер су моји коленима уназад Срби из Хрватске. Заволела сам косовске дијалекте које нисам претерано симпатисала, али сад их сматрам јако мелодичним и уживам у њима.


  :  Шта Вам је било посебно упечатљиво на снимању "Енклаве"?

Најупечатљивије ми је била сарадња српских и албанских глумаца Сарадња са Гораном је велико искуство. На снимању сам упознала неке јако драге људе са којима сам наставила да се дружим и сарађујем као на пример Тању Брзаковић која је радила као асистент режије, а летос сам ја била сниматељка њеног документарног филма Јовица и његови зуби о Јовици који је у филму Енклава био статиста, а у пратњи Ненада Станојковића.

  :  Каква су искуства са српском децом са КиМ?

Деца су сјајна. Посебно су ме освојили Ненад и Јовица који живе са 13 браће и сестара у Сушићу, селу код Штрпца. Другачији су од остале деце.

  :  О чему треба више причати него до сада (у контексту догађаја којима се и сам филм бави)?

Више треба причати о љубави и пријатељству.

  :  Да ли би сте Ви урадили филм, или можда фото-есеј пошто Вам је то ближе, о ситуацији на КиМ и шта би био фокус тог рада?

То би био рад колажног типа, документарни филмски интервјуи с великим бројем људи о стереотипима. Албанце бих питала о Србима, а Србе о Албанцима. Већ видим комичност.

  :  Шта су Косово и Метохија Вама и како би сте волели да се даље одвијају ствари?

Косово и Метохија су део моје земље и ја то тако доживљавам, без обзира на извесне промене. Не видим зашто би националност становништа одређивала и територијалну припадност.
... 



Александрија Ајдуковић је рођена 11.октобра 1975. у Осијеку. Дипломирала је на Академији уметности “БК” у Београду, одсек фотографија, у класи Милана Алексића. Од 2005. цлан је УЛУСА, а од 2006. у статусу самосталног уметника. Мастер студије у Новом Саду, у класи Ђорђа Одановића, завршила 2011.

Трострука финалисткиња Мангелос награде, добитница Хенкел Арт Аwард за младог уметника 2005. и 45. Октобарског Салона. Кроз портетисање случајних пролазника, натуршчика-модела на елабориран и духовит начин бележи феномене везане за савремени живот и његове свакодневне рефлексије у домену моде, поп културе и животног стила (не)урбаних средина.

Њене радове можете погледати на: ajdukovicaleksandrija.com




Припремиле: КМ Новине

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине