Вести:

Saturday, March 14, 2015

Терористи ''ОВК'' себе ставили на спискове убице

Saturday, March 14, 2015 | КМ новине 0

Шиптарска наводна комисја за регистрацију ''војни ветерана'' из редова терористичке ''ОВК'' саставили списак имена, неки су буне што нису на њему. Подаци са тог списка преклапањем са српским подацима, даће имена директних починилаца злочина.Списак је направљен након што је прошле године у тзв., "Скупштини Косова" донет Закон о статусу палих бораца, инвалида, ветерана, припадника ''ОВК''-а, жртава сексуалног насиља за време рата, цивилним жртвама и њиховим породицама. 

У Удружењу породица страдалих на Косову и Метохији од 1998. до 2000. године кажу да би спискови ''ветерана ОВК''-а могли да буду траг за расветаљавење ратних злочина над Србима и неалбанцима кад би тужилаштво Еулекса њиме хтело да се позабави.

- Ти спискови, сами по себи, не значе ништа за Еулексове тужиоце, али би они могли бити од значаја кад би се они потрудили да укрсте те податке са списковима злочинаца које смо им претходних година достављали. Према списковима које су удружења породица страдалих сачинила 1999. године, сведоци и очевици су препознали око 300 извршилаца злочина над Србима и неалбанцима. Навешћу само пример Десанке Пејчиновић из Пећи која је гледала како јој одводе сина. То су виделе и њихове комшије Албанци, али кад је навала њихова имена и када су их истражитељи испитивали, они су тврдили да у том периподу нису били на Косову и да није било доказа! Ово је сада прилике да се види да ли се међу списковима ветерана ''ОВК''-а налазе и нека од имена 3000 препознатих злочинаца која су удружења претходних година достављала домаћим и међународним институцијама - сматра Гордана Ђикановић из Удружења породица страдалих на Косову и Метохији од 1998. до 2000. године. 

Она истиче да не значи да су на списку војника ''ОВК''-а сви чинили злочине, али да би требало погледати да ли међу њима има оних ко јесу. Истиче да су о потенцијалним починиоцима злочина указивали су свима, од Карле дел Понте, па редом, али да "очигледно није било воље да се злочини процесуирају".

- Навели смо их именом и презименом, али и поред очевидаца и даље не постоји воља и жеља да злочини истражују, а злочинци процесуирају. Уосталом, тужилаштво Еулекса је могло да реагује узимајући у руке књиге Хашима Тачија или Рамуша Харадинаја где они сами описују своје ратне догађаје. Да само неко крене да копа по томе, па да их испита и види јесу ли се то хвалисали пред својима или су заиста починили то што пишу, и то би био добар почетак - каже Гордана Ђикановић.

Породице жртава ништа не питају

Гордана Ђикановић каже да се у Србији прави Закон о правима бораца, војних инвалида и чланова њихових породица, али да нико из нико од српких удружење породица страдалиих није консултован, нити позван на јавну расправу везано за тај закон.
- Просто нам није јасно како су нас заборавили. То раније није био случај - истиче наша саговорница.
 

У Удружењу породица страдалих на Косову и Метохији од 1998. до 2000. године истичу да у Србији не постоји овакав или сличан закон, те да је иронично и жалосно да породице настрадалих Срба права остварују на Косову.

Гордана Ђикановић
- Пошто од Србије не добијамо ништа и пошто у Србији не постоји ни закон о цивилним жртвама рата ни закон о несталима, на основу овог другог закона око 200 српских породица остварује своје право на Косову. Поштено речено, косовска страна није ту правила дискриминацију и захтеве које су српске породице послале су уважили, тако да оне, а реч је углавном о породицама које су остале без икаквих финансијских примања, добијају на основу тог закона 180 евра по основу несталог члана породице на КиМ. Е сада можете мислити како се осећају ти људи који су дошли у ситуацију да узимају новац од оних који су им киднаповали или убили најмилије. То је као да им други пут забијају нож у срце - прича Гордана Ђикановић.


Ни броја страдалих, ни података о имовини

- У Србији не постоји орган или институција где бисте на једном месту могли да добијете валидне податке о тачном броју страдалих, о порушеним кућама, о узурпираним имањима. Комисија за нестала лица се искључиво бави несталима и нема мандат да се бави свим другим аспектима страдања и уништавања имовине на Косову. А нико у држави Србији нема истоветне спискове несталих и убијених Срба и неалбанца на КиМ. Ако одете у јединицу за истрагу ратних злочина у МУП-у, добићете податке који се уопште не подударају с подацима Комисије за нестала лица. Ако, пак, одете у Тужилаштво за ратне злочине, добићете треће податке - каже Гордана Ђикановић. 


Извор: Вести онлајн

Припремиле: КМ Новине

Post a Comment

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.