Вести:

Wednesday, February 4, 2015

Ј. Вукелић: Како се брука Матс Виландер, некадашњи тениски ас

Wednesday, February 4, 2015 | КМ новине 0

Виландерова прогноза пред Гранд слем турнир Аустралија опен била је да су фаворити за освајање титуле, сви други играчи из топ-десет, али не и Ђоковић!?

Нетрпељивост према Ђоковићу
Пише:
 Јово Вукелић

Матс Миландер (рођен 1964) био је осамдесетих година прошлог века једна од светких тениских звезда и један је од најупешнија три тенисера Шведске заједно са Стефаном Едбергом и Бјорном Боргом. Виландер је у каријери освојио укупно седам Гренд слем титула (али нема титулу у Вимблдону) и још тридесетак турнира.

Овај тенисер наставио је после завршетка тениске каријере да коментарише тениске мечеве на највећим турнирима. Ради као коментатор тениских мечева и интервјуише тенисере током Гренд слем турнира. Као тренер нема већих успеха са играчима које је водио.

Овај 50-годишњи Швеђанин присутан је тако у свету тениса на свим великим турнирима, посебно на Гренд слем турнирима, где од јутра до мрака даје прогнозе, анализира и коментарише мечеве и игру најбољих играча данашњице.

Већ низ година он потцењује игру Новака Ђоковића и његове резултате. Он у континуитету показује не само необјективност, него и нетрпељивост према Новаку Ђоковићу. Одакле се родила таква одбојност овог бившег тенисера према српском играчу можда могу да одгонетну они који су блиски садашњој тениској елити и врховима у АТП туру.

Без обзира на то што не можемо да откријемо разлоге његове необјективности остаје да се забележи феномен да један тако истакнути спортиста и играч годинама „гаји“ невероватно пристрасан однос према једном од, данас је то већ евидентно, најбољих тенисера света свих времена.

Виландерова прогноза пред Гранд слем турнир Аустралија опен била је да су фаворити за освајање титуле, сви други играчи из топ-десет, али не и Ђоковић!? Виландерова прогноза од прекјуче била је да је у финалном мечу ближи победи Енди Мареј у односу на Ђоковића!?

Наравно, демантовао га је, по ко зна који пут, Ђоковић својим сјајним играма и победама и освајањем турнира на врло убедљив начин. Супериорно је играо и надиграо све противнике, многе од најбољих чак у неким сетовима са 6:0.

Невероватно је колико се Виландер компромитује својим нетачним прогнозама и анализама, али и даље не одустаје да оспорава Ђоковићеве играчке, квалитете, његове резултате и његову форму. Можда има и неке сујете, личне злобе, пакости, јер га је Ђоковић већ у досадашњем делу своје каријере по свим постигнутим резултатима и освојеним трофејима превазишао као играча.


Стручњаци које прате и познају тенис, бивши играчи, тренери па и дугогодишњи тениски коментатори и новинари већ се кладе супротно од оног што Виландер прогнозира кад је у питању Ђоковић. И сам Борис Бекер, један од највећих шампиона у тенису свих времена, говорио је пре неколико дана о том недовољном поштовању резултата Новака Ђоковића. Пре свих, мислио је ту на потцењивачки и некоректан однос Виландера.

Треба истаћи да он без икаквих аргумената говори против Ђоковића. И ових дана пред финале Аустралија опена он је Мареја прогласио за фаворита, а Мареј је скоро све кључне мечеве до сада у Мелбурну изгубио од Ђоковића (и не само у Мелбурну). Друго, светски рекет бр. 1 Ђоковић је играо до почетка турнира у изванредној форми, а остварио је низ од шест убедљивих победа (без кризе у иједном од тих мечева) до финала.

И док цео тениски свет, највећи некадашњи шампиони и тренери и тениски стручњаци одају Ђоковићу ових дана признање за витешку игру и врхунске успехе, фрустрирани Виландер исказује нетрпељивост.

Истичемо, Мареј је први пут играо нешто боље после операције прошле године и повратка на терен. Ђоковић га је целе прошле године убедљиво и лако побеђивао. И уместо да по свим спортским и другим критеријумима оцени да Ђоковић има више шанси за победу (што је признао и сам Мареј пред меч рекавши да је Ђоковић фаворит) тврдоглави Виладер, лукаво је говорио супротно, наравно без икакавих аргумената.

Таквим некоректним деловањем он већ крњи свој углед код познавалаца тениса у свету, а код Ђоковићевих фанова изазива љутњу и бес. Његово неспортско понашање и нефер однос према шампиону из Србије је доказ фрустрираности једног бившег играча, који нема мере у својим малим злобама према Ђоковићу. Не би требало да му служи на част такво понашање. Његова компромитација је све већа. Наравно, Ђоковић ће и даље да побеђује, ниже успехе и уписује се у тениску историју света и Србије. А Виландер? Он нека прича и даље своју глупаву причу...

Ствари ће тећи по оној старој изреци „Пси лају, а каравани пролазе!“


author-picПише: Јово Вукелић
Рођен је 1952. године у Херцег Новом. Дипломирао је на Филозофском факултет у Београду. Као студент (друге године) прогањан је па потом и осуђен 1974., на годину дана затвора, условно на две године због одбране професора које је у то време прогањала Брозова комунистичка машинерија. Проглашен је морално-политички неподобним и зато годинама није могао да добије сталан посао. Учестовао је активно као организатор од средине 70-тих до 80-тих у скоро свим кључним акцијама против режима Јосипа Броза. Први је секретар Демократске странке 1990. године. Један је од оснивача Демократског центра (фебруар 1996.) У листу Политика (по приватизацији Политика ад) проводи седам година на руководећим пословима са високом стручном спремом. Ту покреће издавачку делатност – штампање књига. Из „Политике ад“ у „Службени гласник“ прелази 2009. године, сектор Издаваштво, на место извршног уредника где је и данас, на позицији Уредник књига.
 

Припремиле: КМ Новине

Post a Comment

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.