Вести:

субота, 7. фебруар 2015.

На централном Косову трећа поплава за мање од годину дана (видео, фото)

субота, 7. фебруар 2015. | КМ новине 0

У српским селима централног Косова поплављене многе куће, помоћ ниоткуда не стиже а страхује се од могућих настајања жаришта заразних болести која би погодила и мештане и њихов сточни фонд.

Угљаре, поплаве из априла прошле године. Поглед на Дом здравља измештен у приватну кућу након мартовског Погрома 2004. године. Фото: интернет, архива.
Више десетина кућа поплављено је на ширем подручју општина централног Косова, Косово Поље и Липљан. Најугроженији су мештани села Угљаре, Радево, Лепина, Скуланево, као и у Лапљем Селу, јављају агенције. Обилне падавине узроковале су нове поплавне таласе и у јужној Србији, Врању и Врањској бањи.

На централном Косову, у српским срединама, очевици тврде да су упркос тешком стању и набујалој води службе косовске полиције биле само неми посматрачи крај основне школе и вртића а од механизације на терену се појавио само један мали багер - скип.

Недалеко одатле, у Лапљем Селу је поплављено пет зграда у којима су смештене повратничке породице, њих 120. Када су се за помоћ обратили наметнутим властима такозване "републике Косово", односно њиховој општини у Грачаници, Срби представници тих институција су им одговорили да су све екипе на терену. Нико их није обишао.

Изградњом ауто-пута Приштина-Скопље и лошим прорачуном извођача радова на регулацији атмосферских канала, после обилних падавина дошло је до поплаве у селима на територији општине Косово Поље и Липљан. У српским срединама у најтежој ситуацији је село Угљаре, општина Косово Поље, где су поплављена дворишта и куће.


Поплаве у Угљару могу да направе велики проблем... и до три пута годишње. Фото: архива, интернет извор, април 2014.
Како јављају локални медији на српском језику, становници једног од најугроженијих села огорчени су јер се сваке године и по неколико пута дешавају после готово сваке обилније падавине или отапања снега.

„Разлог за поплаву је тај, што при крају пута има базен у коме се слива вода са ауто-пута и кад се то препуни долази до изливања воде из, односно до поплаве“, рекао је за Радио Грачаницу житељ Угљара Живорад Лазић.

Реч је о најскупљем јавном пројекту који је извело такозвано и лажно "Косово" а најављиван је као један од најквалитетнијих путева на Балкану. За посао извођења грађевинских радова који је добила америчка фирма "Бехтел", представник америчке канцеларије у Приштини у то време, Кристофер Дел, добио је захвалност у новчаном износу који се прецизно не наводи, пише "окупај.ком", а иначе је вредно радио на отимању Косова и Метохије од Србије посебно током 1999. године заједно са Питером Фејтом, касније представником ЕУ на КиМ. Тај пут данас осим што једва користи трећину свог капацитета, он је прозроковао и многе незаконитости и невоље. Од преотимања плодних српских ораница до еколошких катастрофа и угрожавања људских живота.


Из прилога локалне РТГ, 02 фебруар 2015. год.

Мештани села Угљара, крај кога овај пут пролази, страхују и да би после поплава могло доћи до повећане опасности од заразних болести. Пут је подизањем банкина само нагласио ионако постојећи проблем то јест неслободу кретања и непостојања најосновнијих услова да се живот нормално организује од окупације Косова и Метохије 1999. године.

У овом селу, као и у непосредној околини, припадници терористичке УЋК убиле су више Срба и страх је натерао мештане да остану у енклавама те Срби су принуђени да отпад одлажу на дивљим депонијама, тик уз своје њиве. Вода која се сада слива са околних брда могла би да са собом повуче и, страхују овдашњи Србинагомила смеће у самом насељу и тако направи повољне услове једино за развој многи заразних болести.




Припремиле: КМ Новине

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине