Вести:

недеља, 8. фебруар 2015.

И Словачки подофицир вратио одликовања: Уверен сам да је Србима учињена неправда

недеља, 8. фебруар 2015. | КМ новине 0

У последње време доста се писало о чешком потпуковнику др. Мартину Обртелу који је вратио добијена одликовања између осталог и због геноцида над Србима на Косову и Метохији.







То је урадио, како наводи – због своје деце и њихове будућности.

Нажалост, мало је познато јавности у Србији да је то пре њега урадио и један Словак, Стефан Потоцки (Stefan Potocky).

Наиме он је још у марту 2012 године, током протестног марша у Братислави бацио своја одликовања која је добио за заслуге у мировним мисијама широм света под окриљем УН, преко ограде у двориште Председничке Палате, и упутио писмо словачком председнику Ивану Гашпаровичу у коме га обавештава о разлозима враћања одликовања. А разлог је, између осталог, и стање демократије у Републици Словачкој, тачније, како неки кажу, дефицит (недостатак, или пре, одсуство) демократије.



Или, како ми је у приватној преписци исте те, 2012. године написао: ,,ЕУ је злочиначка организација… Имам свој став. Био сам у Југославији 93′ – 94′ Унпрофорац, и 98′ – 99′, укупно скоро две године. УВЕРЕН САМ О НЕПРАВДИ ПРЕМА СРПСКОМ НАРОДУ.”

У одговору му је наведено да још увек има одбрамбену обавезу као војник у резерви, након чега је одлучио да врати и своју војничку књижицу:
,,Обраћам Вам се као врховном команданту оружаних снага Републике Словачке и дајем Вам на знање, да након разматрања свих могућих последица одбијам да будем у резерви и одбрамбеној обавези ове државе – Републике Словачке.”



Широј јавности у Словачкој је ипак постао познат тек након паљења заставе Европске уније током протеста у Братислави, због чега је добио забрану уласка на територију града.



Пре неколико дана, тачније у суботу 17. јануара сам му се јавио како бисмо написали нешто више о свему овоме, а посебно о његовом боравку у Југославији и ставу према српском народу.
Одговор је гласио: ,,Данас сам први пут после седам месеци на интернету”.


Природно, моје питање је било: ,,Где се налазиш?”
Одговор кратак, војнички: ,,Под Луганском… ополчение… Русија…”


Углавном избегавам непристојне изразе у текстовима, али овај пут ћу направити изузетак (надам се да ми нећете замерити):
”Боримо се… биће весело… ЕУ ће се уср.ти.”
Сигуран сам да ћемо након његовог повратка из Новорусије, имати о чему да пишемо.


Подари му Господе дуг живот!


              
Молитва за борце у Новорусији
 Господе, Боже сила, Боже спасења нашег, погледај милостиво и снисходљиво на Своје смирене слуге, и чуј нас човекољубиво, и помилуј. Ево, наши се непријатељи скупише против нас, да нас униште и да разоре светиње наше. И Ти, који све знаш, знаш да су неправедно устали на нас и да се не можемо одупрети Њиховом мноштву ако нам Ти не помогнеш.Покажи нам, Господе, Твоју милост, да би се примениле на нас речи које је Мојсије рекао Израиљу: “Будите одважни, стојте и видећете спасење Господње, јер ће се Господ борити за вас.”

Молимо Ти се, Господе Боже наш, да благодаћу Твога Пресветога Духа уселиш и укорениш у нама нову заповест Твога Новога Завета: да љубимо један другога и да себи не угађамо, него да свагда мислимо и чинимо оно што је на славу Твоју и на добро наших ближњих.


Сине Божји, наоружај ме снагом и јунаштвом да одолим непријатељима нашим. Ако, пак, буде света воља Твоја да положим живот свој у данашњем боју, милостиво пусти да умрем с тврдом вером и надом у вечни блажени живот у Твом Небеском Царству. Јер си Ти Заступник, Победа и Спасење свих оних који се надају у Тебе, и Тебе славимо, Оца, Сина и Светога Духа, сада и увек и у векове векова. Амин.

Димитрије Марковић, РЕЦИ НЕ ЕУ.
ФБ Репортер


Превод: КМ Новине

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине