Вести:

Saturday, February 14, 2015

Нечувени албански вандализам и дивљаштво на српским гробљима на Космету!

Saturday, February 14, 2015 | КМ новине 0

Уништили више од 10.000 споменика!


На две трећине територије КиМ (укупна површина 10.886 км2) у потпуности уништили, од 1999. године, на више од 280 српских гробља више од 10.000 споменика што је нечувено дивљаштво у Европи. – Руше и споменике бораца против фашиста . – Срушили све споменике српских писаца и историјских личности

Пише:
 Зоран Влашковић
 

По злогласној и застрашујућом Хитлеровој фашистичкој теорији из “Мајн кампфа” (“Моја борба”) : “ Ако једном народу уништите споменуке тог народа неће бити ту у другом колену” – Албанци од 1999. године на Косову и Метохији систематски уништавају српске цркве , манастире , српска гробља и споменике на њима, споменике српских историјских личностим спомен плоче и друга обележја, спомен чесме …. Тако, су срушили споменике Милошу Обилићу из центра Обилића, цару Лазару из центра Гњилана, као и споминике Вука Караџића, Доситеја Обрадовића, Петра Петровића Његоша… а уништили су и два пута спомен плочу киднапованих српских новинара 1998. године, Ђура Славуја и Ранка Перинића постављену пре две године код Велике Хоче на место отмице.


Према још непотпуним подацима Рашко – призренске епархије и ОЕБС-а од доласка међународне војне и цивилне мисије на Косову и Метохији, половином 1999. године до почетка 2015, Албанци су уништили и поломили на 280 српска гробља више од 10.000 споменика што је до сада незабележени вандализам у Европи. На површини од 8.000 км квадратних , од укупне територије Косова и Метохије 10.886 квадратна километра, данас нема ниједног читавог српског гробља. У Метохији су остала читава само три српска гробља, у Црколезу у општини Исток, селу Бање у општини Србица и гораждевцу код Пећи док на централном Косову нема ниједног очуваног српског гробља. На српским гробљима у потпуности је уништено и 90 капела а преостала српска гробља се и данас несметано затиру, уништавају, преоравају и претварају у депоније.

У историји цивилизације у Европи такво дивљаштво и вандализам једног народа над мртвима нигде није забележен. Албанска суровост према мртвима постаје још већа када се зна да су поједина гробља, после уништења споменика на њима, минирали као оно у Старом Грацком код Липљана на коме је сахрањено и 14 српских жетеоца које су убили албански терористи на њиви јула 1999. године. На више од 60 гробља апсолутно нема ниједног споменика, око којих су поломљене или однете ограде.Кфор је на многим оградама српских гробља постављао бодљикаву жицу али ни то није спречио албанске вандале да руше и уништавају споменике. Бодљикавом жицом ограђено је и велико српско гробље у јужном делу Косовске Митровице али то ништа није помогло да се спречи уништење 800 споменика на њему. Више од 800 споменика поломљено је и уништено на српском гробљу у Приштини.

До сада се нико није бавио материјалном штетом уништења споменика на српским гробљима на Косову и Метохији и других објеката на њима. У сваком случају материјална штета је већа од пет милиона еура, када се узме у обзир, да у просеку један споменик кошта 500 еура.

Албанци данас преко српских гробља праве путеве , претварају их у депоније, пашњаке и утрине па и њиве а од споменика често праве стазе па и ограде око кућа.

Зоран Влашковић - Срби на окуп

Post a Comment

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.