Вести:

среда, 18. фебруар 2015.

Украјинску војску очекује проблем мањка кадрова

среда, 18. фебруар 2015. | КМ новине 0

Петар Порошенко је потписао указ о распуштању војника који су одслужили свој рок, и указ о позиву нове групе војних обвезника.



Повратак младих људи кућама може утицати како на политичко окружење, тако и на квалитет украјинске војне машине: сакупити регруте за Украјину са њеним људским ресурсима не представља проблем, међутим како наћи замену за погинуле специјалисте и интелигентне команданте је велики проблем.

Украјински команда се спрема да распусти прву групу војника мобилисаних прошле године почетком рата у бившој УССР.

"Од 18. марта почиње процес демобилизације. Приступ је следећи: човек мора бити у строју годину минус 10 дана од дана јављања у војни одсек на позив за мобилизацију. То значи, ако је човек дошао 20. априла у војни одсек ради слања у војску, онда би 10. априла он требао да буде пребачен у резерву ради демобилизације"- рекао је заменик шефа Одељења за информационе технологије украјинског министарства одбране Сергеј Галушко.

Истовремено је украјински председник Петар Порошенко потписао указ о датуму спровођења следећег позива украјинских грађана у војну службу и распуштања у резерву војника који су одслужили рок у 2015. години. "Позивају се хитно у војну службу грађани Украјине мушког пола здравствено способни за војну службу који су на дан одласка у војне јединице старији од 20 и млађи од 27 година, и који не испуњавају услове за ослобађање или одлагање регрутације за војну службу у априлу-мају 2015. године и у октобру-новембру 2015. године", - стоји у тексту указа.

Делимична мобилизација у Украјини у 2015. године ће се обавити у три таласа, као и прошле године. У првом ове године, а четвртом у последње две године, таласу мобилизације планира се да се у службу позове око 52 хиљаде људи. Укупно у 2015. години у оружане снаге може бити мобилисано око 104 хиљаде људи, а укупану бројност армије кијевске власти планирају да повећају на 250 хиљада.

Мобилизација се сусреће са великим проблемима и кривичним скандалима, сталним протестима и бегствима младих војно способних мушкараца из земље. Отварајући крвичне поступке против војних чиновника који узимају мито, новинари иступају против мобилизације.

Са почетком новог таласа мобилизације нагло је порастао број младих војно способних људи који прелазе из Украјине у Русију. Према подацима руских званичника, сада се у Русији налази око 1.270.000 војно способних грађана Украјине.

26. јануара Савезна служба за миграције је, на захтев председника Владимира Путина, продужила време боравка војно способних Украјинаца у Русији.

Подсетимо, прошле недеље је почела масовна мобилизација у ДНР. Власти ДНР су у више наврата нагласиле да ће мобилизација бити добровољна, и да нико неће слати судске позиве. Међутим, као резултат мобилизације устаници очекују да повећају своје бројно стање до 100 хиљада са тренутних 7-15 хиљада (тачан број се не обелодањује). Добровољцима обећавају униформе, обуку и дневнице.

Истовремено је, портпарол Министарства одбране ДНР Владислав Бриг саопштио да је Доњецкој и Луганској народној републици потребно да сакупи 30 хиљада људи ради задржавања позиција.

Количина не замењује квалитет

Према стању од прошле године број становника Доњецке области износио је 4,3 милиона људи, Луганске области - 2,2 милиона. Према подацима УН од јануара ове године, 921 хиљада људи су регистроване од стране украјинских власти као интерно расељена лица, а 600 хиљада људи су избегли у друге државе. Ови бројеви се константно мењају. Значајан део избеглица се вратио, али са новом ескалацијом сукоба у Новорусији број избеглица је поново почео да расте. Сада на територији коју контролише ДНР, живи око 2,3 милиона људи, а на територији ЛНР – 1,2 милиона.

При пуној мобилизацији и преласку земље на ратно стање, држава може под оружје да стави око 8% становништва. Ако се то учини у Новорусији, републике ће моћи да повећају бројно стање војске на 250-300 хиљада.

Тренутно држава Украјина располаже много већим ресурсима. Актуелни подаци о броју становништва у последње време нису објављивани. У јануару прошле године, број је био око 42 милиона (напомена, у раним 2000-тим у овој постсовјетској држави живело је око 48 милиона становника). Током претходне године 1,9 милиона Кримљана су постали држављани Русије, 3,5 милиона људи живи на подручју ДНР и ЛНР, 600 хиљада, као што је већ поменуто, имају статус избеглица у другим земљама. Још неколико милиона - нема тачних података - грађана Украјине редовно живе и раде у иностранству, пре свега, према подацима руских власти, више од 2 милиона у Русији. На тај начи, број становика постсовјетске Украјине који живе на територији под контролом Кијева може се проценити на 32-33 милиона. Чак и 1% од тог броја – што је ниво армије у мирнодопским условима - даће украјинским властима више од 300 хиљада војника, што ће бити квантитативно упоредиво са бројем војника Новорусије након потпуне мобилизације. Међутим, у оваквим поређењима броја личног састава улогу имају и фактори као што су борбена обука, таленат и искуство војних команданата, квалитет оружја, систем снабдевања и тако даље. Ако у Кијеву постоји политика да масом сломе противника, тада Украјина уз проглашење ратног стања и пуну мобилизацију може регрутовати више од милион војника. Ово, узгред, превазилази снагу руске војске (766 хиљада, пре реформи - скоро милион војника).

Опет, поређења ради, руски војни буџет при величини војске од 766 хиљада војника је око 72 милијарде долара. Украјински војни буџет за ову годину и након укидања социјалних давања и пребацивања свих расположивих ресурса на рат, износио је око 3 милијарде долара. Ако би однос између расхода за одбрану и величине војске у постсовјетској Украјини био као у Русији, тада би у украјинској војсци служило 30 хиљада људи. Али овде није реч само количини наоружања, него и о обуци војног персонала у руковању савременим оружјем.

"Крајем марта, први демобилисани војници могу почети да се враћају - рекао је за новине ВЗГЛЯД уредник "Арсенала Отаџбине" Виктор Мураховскиј. - То ће имати утицај на политичку ситуацију у Украјини. А млади који дођу треба да уче. По совјетским стандардима индивидуална обука војника у јединицама за обуку траје шест месеци. Сада у Русији обука траје четири месеца. Не мислим да ће они бити у стању да квалитетно припреме регруте у разумном року. А осим тога, да би јединица била припремљена, потребно је спровести борбену координацију, почевши од вода и завршавајући са бригадом. То захтева најмање један период обуке. У супротном, њихова борбена обука ће и даље бити на веома ниском нивоу".

"ВСУ повећава бројно стање, покушавајући да допуни постојеће бригаде, и формирајући нове бригаде. Али ствар је у томе,  да они имају значајан мањак оружја и војне опреме. Нове бригаде они већ називају механизованим, при чему се ово "механизоване" односи на пешадијске камионе", - додао је експерт.

Он је такође истакао, у вези тога, да ће из ВСУ бити демобилисани специјалисти (механичари-управљачи, оператери комплексних система наоружања и тако даље), млађи команданти, официри водова, а заменити их биће све теже и теже.

Са руског превео
Срђан Ђорђевић, дипл. екон.
сарадник Друштва српско-словенске солидарности КиМ
 «Григорије Степанович Шчербина»

http://www.vz.ru/society/2015/2/17/730058.html
 

Припремиле: КМ Новине

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине