Вести:

петак, 13. фебруар 2015.

Митрополит Амвросије интервенисао резигнирано због патријарха Иринеја

петак, 13. фебруар 2015. | КМ новине 0

Након сумњивих негирања како Светог Синода Грчке архиепископије тако и Јерусалимске патријаршије о конфронтацији поводом важног питања о Иринеју, митрополит Амвросије, члан Синода, интервенисао је резигнирано тврдећи да тамо где има дима има и ватре!

Патријарх Иринеј, заточен на правди Бога

Наиме, на редовном заседању Синода Грчке цркве архиепископ Јероним је опет избегао да се изјасни поводом преиспитивања кривице Јерусалимског патријарха Иринеја. Изјавио је да никакво писмо није добио на ту тему. Том приликом, честитао је ослобађање Архиепископа охридског Јована.

Митрополит Калаврите Амвросије поводом тога је изјавио да „за наше Православље представља мрљу то што (патријарх Иринеј) остаје затворен без пресуде“. Он је открио и да је било контакта између Егзарха Пресветог Гроба Господњег у Атини са Архиепископом Јеронимом након којег је Свети Синод одлучио да опозове слање трочлане делегације у Јерусалим.

У саопштењу се каже:

ОВО ЈЕ МРЉА ЗА НАШЕ ПРАВОСЛАВЉЕ! ЗАТВОРЕН БЕЗ ПРЕСУДЕ!

СВЈАТЕЈШИ ПАТРИЈАРХ ЈЕРУСАЛИМСКИ г. ИРИНЕЈ

Још једном ћемо то поновити! Случај Његове Светости п.Јерусалимског г. Иринеја, који остаје закључен у свом стану-келији, тамо доле у Јерусалиму представља мрљу за цело Православље! Сви су без изузетка криви и патријарси и архиепископи Православне Цркве, који или ћуте или су равнодушни! Мученик патријарх г. Иринеј остаје заточен без икаквог судске и најглавније – без икакве пресуде! Чини се да га се наследник црквене управе у Јерусалиму боји и да га због тога држи у потпуној изолацији! А оно што је још горе: ако путујете као ходочасник у Јерусалим и желите да посетите заточеног патријарха, НЕЋЕ вам то дозволити!

Пишемо, дакле, ово како бисмо јавно осудили понашање Егзарха Пресветог Гроба Господњег у Атини, високопреподобног архимандрита оца Дамјана, који је – очигледно – на налог Његове Светости партијарха г. Теофила, посетио недавно Високопреосвећеног Архиепископа Атине и целе Грчке г. Јеронима, да би га уверио да овај свети Патријарх г. Иринеј „није заточен“ већ „самозаточен“. То је, међутим, велика лаж! Свети и мученички патријарх г. Иринеј, без своје воље, стављен је у потпуну изолацију! Осуђујемо, дакле, ово понашање вредно презира наследника црквене Управе тамо доле у Светој Земљи! Лаж НЕ ПРИЛИЧИ црквеним људима! То је оружје оних који се осећају кривима! Изражавамо наше жаљење и – зашто не?- и нашу озлојеђеност.

Резултат интервенције Високопреосвећеног Егзарха г. Дамјана у Атини јесте да је Свети Синод на својој седници одржаној 5. фебруара ове године одлучио да опозове слање трочлане делегације у Јерусалим која је за циљ имала да тамо у име наше Цркве пружи једну братску интервенцију љубави и смиривања духова у светој Земљи Јерусалима. Стога нас, дакле, интервенција Егзарха Јерусалимског у Атини г. Дамјана гура у даље борбе! Нећемо оставити да овлада нити неправда, нити лаж! Само храбрости, Ваша Светости г. Иринеју!

Егион, 09. фебруара 2015.г.
+ АМВРОСИЈЕ КАЛАВРИТЕ И ЕГИАЛИЈЕ

Митрополит Амвросије

Извори: Агиоритико Вима, Serbia world news.rs

Погледајте такође: РУШЕЊЕ ЈЕРУСАЛИМСКОГ ПАТРИЈАРХА ТЕОФИЛА

Припремила екипа Фб странице „Православље живот вечни“

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине