Вести:

субота, 28. фебруар 2015.

Данас је Теодорова субота

субота, 28. фебруар 2015. | КМ новине 0

Данас 15./28.фебруара 2015.године, поред Св. ап. Онисима и преподобног Евсевија, православци молитвено обележавају и спомен на јављање Св.Теодора Тирона 362. године.


Мошти Св. Теодора Тирона у манастиру Хопово
Теодорова субота, Тодорица посвећена је догађају који се десио у вези са Св. великомучеником Теодором Тироном и кољивом.Тодорова субота је прва субота Васкршњег поста па према томе покретан празник који спада уз Васкршњи циклус празновања. Дан је посвећен Св. великомученику Теодору Тирону, кога Црква слави 17. фебруара, а у Теодорову суботу успомену на његово јављање Епископу Евдоксију, прве суботе прве недеље поста.

У време римског цара Јулијана Апостате 362. године и прогона хришћана, цар је наредио да се све намирнице по цариградским пијацама и радњама попрскају крвљу од жртвених животиња, како би се хришћани оскрнавили и не би могли да се причесте.

Теодор Тирон јавио је цариградском архиепископу Евдоксију да обавести хришћане Цариграда да не купују ништа од намирница.

На питање владике шта да једу хришћани који посте, светитељ је рекао да кувају пшеницу и праве кољиво мешајући са медом. Хришћани су тако и урадили и достојни се причестили у Недељу Православља.

Из тог времена потиче обичај да хришћани прве суботе Часног поста кувају жито, које у цркви освећују и прослављају Светог Теодора.

Као успомену на тај догађај, на данашњи празник, домаћице кувају жито и служе своје укућане и госте који тога дана дођу у кућу.

Свети великомученик Теодор родом је из Мале Азије, а његове свете мошти налазе се у сремском манастиру Хопово на Фрушкој Гори.



Припремиле: КМ Новине

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине