Вести:

недеља, 15. фебруар 2015.

Закључци шесте седнице Скупштине АП Косова и Метохије

недеља, 15. фебруар 2015. | КМ новине 0

Обележавајући Дан државности Р. Србије, посланици Скупштине АП КиМ, српски народ на КиМ и остали неалбански живаљ, потврђујући принципијалност и истрајност у одбрани КиМ у саставу Р. Србије, на свечаној седници одржаној 15.02.2015. доносе следеће:

Фото: КМ Новине / Архива


З А К Љ У Ч К Е


1. Позивајући се на Закључак Уставног суда Р. Србије (објављен у службеном гласнику Р. Србије број 13/2015.), којим се прогласио ненадлежним за оцену уставности и законитости Бриселског споразума, уз образложење да представља политички а не правни акт, те стога као такав нема никакво правно дејство на територији Р. Србије, посланици САП КиМ исти одбацују као необавезујући и од надлежних органа Р.Србије захтевају да се одлучно супротставе и не учествују у имплементацији Бриселског споразума, који представља озбиљну претњу територијалном интегритету и очувању Србије и њене државности на територији АП КиМ.

2. Постигнутим споразумом о правосуђу између председника Владе Р. Србије и председника владе тзв. Р. Косово, на противуставан начин је још једна институција Р. Србије замењена институцијом тзв. Р. Косова и успостављен јединствени правни систем непризнате државе Косова на целој територији КиМ, испунивши на тај начин и трећи општи услов независности.

3. Игноришући основна начела Устава Р. Србије, важеће законске прописе и Резолуцију 1244 СБ УН, којом је загарантован суверенитет и територијални интегритет Р. Србије, постојећа власт Србије постигнуте споразуме о предаји КиМ, покушава да прикаже као велики успех, обмањујући сопствени народ да је реч о привременим односно покрајинским косовским институцијама. У ствари реч је о насилном успостављању власти независне државе Косова мимо слободно изражене воље грађана на Референдуму 2012.

4. У овом тешком историјском тренутку када се институције Р. Србије замењују институцијама тзв. Р. Косова, као продукт постигнутог Бриселског споразума, страхујемо да наше снаге неће бити довољне за тај велики подвиг који ће захтевати саборну и духовну снагу целог нашег народа, па сматрамо да једино повратак Патријарха српског у древну Пећку Патријаршију може да улије веру не само овдашњем народу да остане и опстане, већ и прогнаним да се врате.

5. Позивамо стручну и ширу јавност да се придруже српском народу Косова и Метохије у одбрани уставно правног поретка Р. Србије, а тзв. посланике, одборнике, министре и градоначелнике који су изабрани по законима непризнате државе Косово да се одрекну привилегија које им пружају два правна система (Србије и Косова), поднесу неопозиве оставке и напусте тзв. институције Косова, а судије и тужиоце да не подлегну притисцима и политичким преварама и сачувају судску власт Р. Србије на КиМ.

6. Од председнице Народне Скупштине Р. Србије захтевамо да распише локалне изборе за четири општине на северу КиМ у којима функционишу привремени органи мимо свих законских прописа.

7. Још једном изражавамо нашу приврженост Уставу и Законима Р. Србије и Резолуцији 1244 СБ УН и не признајемо никакве друге законе и прописе који су резултат Бриселског споразума и који су изван уставно правног поретка Р. Србије.

8. Потписивањем Бриселског споразума 2013. и споразума о правосуђу 2015. године Ивица Дачић и Александар Вучић као Председници Владе Р. Србије, прекршили су Устав и законе Р. Србије, чиме су се стекли услови за покретање иницијативе о прикупљању потписа за подношење кривичних пријава.


У Косовској Митровици,

Председник Скупштине: Славко Стевановић


 Припремиле: КМ Новине

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине