Вести:

субота, 6. децембар 2014.

На улазу узурпираног манастира Зочиште исписани шиптарски графити “UÇK“ и “KOSOVA“ (ФОТО)

субота, 6. децембар 2014. | КМ новине 0

"Невидљиви" починилац, кроз пукотину у зиду, каменом истругао екстремистичке поруке на зиду узурпираног манастирског комплекса.

...
Званични сајт узурпиране Епархије рашко-призренске данас је објавио како су "у петак, 05.децембра у јутарњим сатима, радници манастира Свети Врачи у Зочишту, су приликом доласка на посао, приметили два графита “UÇК“ и ,,KOSOVA“ на зиду са десне стране од капије улазне манастирске порте. ланчаном реакцијом обавештени су "чувари манастира" и њихови послодавци. После тога су у Зочиште дошле патроле КПС-а из Ораховца и Призрена. Они су утврдили да су графити исписани каменом по зиду на којем је нанет слој цементног млека. Поред зида се видео и свеж траг обуће починиоца, који је указивао да је починиоц у порту ушао кроз распуклину на зиду близу капије, а не кроз манастирску капију, ,,па дежурни полицајци нису могли да га виде“.
Невидљив за косовску полицију за све време стругања зида каменом.

Није му се журило. Калиграфски утисак је много битнији од безбедности, а и онако је невидљив. Фото: интернет


У саопштењу се каже да је "исписивање графита још једна провокација, вероватно са циљем да унесе немир међу братијом и радницима у манастиру. Није ово први пут да се исписују графити на зидовима манастира, али сваки пут је то ново упозорење братији да мора бити на опрезу, да се не опушта превише, јер Бог зна како све може бити. Осим вербалних провокација уназад десет година од почетка обнове манастира, које су ишле од псовки упућених братији и узвика,, Идите у Србију“, братији и народу у околини су познате чињенице да је братство манастира 1998.киднаповано од стране УЧК и да је ослобођено тек на интервенцију Међународног црвеног крста. Манастир је миниран и спаљен 1999. године и додатно оштећен у нередима 2004. године. Садашње братство вратило се у манастир након обнове, која је почела 2005. године. Манастир је од 2010. год. под заштитом Косовске полиције, али очигледно, присуство полиције није сметало изгредницима да уђу у манастир, као што не смета ни онима који редовно провоцирају и вређају монахе пролазећи поред манастира".


Многи су имали "користи од овог манастира
Све ово страдање једне српске светиње од великог значаја није било довољно да заустави и буде брана пучу који је у овој епархији извршен 2010. године а припреман много дуже. Већина монаштва је прихватила ову насилну и незакониту смену, прећутала прогон епископа, прихватила увођење новотарија и неканонске измене богослужења и почела и сама да их спроводи и промовише. Неки су "награђени" унапређењем у монашкој каријери а други су само задржали удобност манастирског живота не противећи се ни екуменистичком нити политичком шуровању са шиптарским сепаратистима.
Братство без јединства.
Ништа од тога није нити може довести до побољшања положаја српских цркава и остатка монаштва. И да то може цена одрицања од канонског поретка у СПЦ и издаја духовника без икаквог повода нанеће ненадокнадиву штету души.

Нажалост, свакодневно смо сведоци тога да упркос свему мира нема у овоме свету без обзира на све "уступке" који се чине.



Припремиле: КМ Новине

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине