Вести:

субота, 06. децембар 2014.

Српским плаћеницима у свету плате и у Србији!

субота, 06. децембар 2014. | КМ новине 0


"Учешће у мировним операцијама у свету незаобилазан је елемент спољне политике Србије, чиме се приближавамо остварењу стратешких циљева, попут чланства у ЕУ".
... 

Недавно је донет закон о забрани и кажњивости учешћа држављана Србије на ратиштима у државама у свету али се то, изгледа односи само на оне српске борце који без надокнаде одлазе да се боре против неофашиста у свету. Са друге стране државна власт мотивише своје војнике да одлазе у "мисије" како би Србија "ушла у ЕУ" а за шт добијају дупле плате и искључиво одлазе на добровољној основи. Министарство одбране планира да повећа број војника српске војске у мисијама земаља које су окупирале Косово и Метохију где је на стотине хиљада Срба зверски страдало, прогнано, киднаповано а њихове куће и светиње запаљене, отете и разорене - све то под заставом оних за које у војсци Србије наши војници чекају у реду како би окупирали неке друге земље и тамо спороводили дикаттуру и безакоње.

"Вечерње Новости", које су српске добровољце у Новорусији називали псима рата, плаћеницима, лакима на зараду и пљачкашима, сада масно као о чварцима пишу о одлсаку у мисије УН и ЕУ и дебљини новчаника.

Штабни официри, медицинско и особље за логистику Војске Србије за недељу дана ступиће на дужност у мировној операцији Уједињених нација у Централноафричкој Републици. Више од 70 наших официра и војника појачаће контингент од 246 наших људи, колико их под заставом УН и ЕУ брине о миру у свету. План Министарства одбране је да догодине плави шлем задужи до 650 војника.


Вера и невера / Српски војници у Либану испред крста а испод застава које су им окупирале земљу зарад чијих пара сада они то исто раде другима не ослободивши ни своју.
- Војска Србије тренутно је ангажована у 10 мултинационалних операција. Под окриљем УН је седам, док су три мисије ЕУ, у којима учествујемо у оквиру заједничке безбедносне политике - каже пуковник Никола Дејановић, заменик Центра за мировне операције Генералштаба. - Највише људи имамо у Либану, где су под заставом УН 143 војника и официра, али и на Кипру, где је њих 46.

Мисије у свету прилика су и за добру зараду. Висина плате српског мировњака зависи од чина и дужности у мисији на коју одлази. Дебљину коверте диктира и коефицијент, који се одређује према природним условима, клими и ризику у земљи операције. Примера ради, официр чина капетана у мисији у афричкој земљи, попут Централноафричке Републике, месечно зарађује и до 3.500 долара, док плата професионалних војника пребацује 1.000 долара. За време док је на терену припадник војске прима и плату коју добија на радном месту у Србији.

Све за паре
Пуковник Дејановић напомиње да ће у мисији у срцу Африке први пут нашим мировњацима командовати високи официр, а наш контингент поверен је пуковнику Миливоју Пајовићу. Задатак српских војника биће пружање медицинске помоћи учесницима мировне операције, али и рад у штабу мисије.

- Учешће у мировним операцијама у свету незаобилазан је елемент спољне политике Србије, чиме се приближавамо остварењу стратешких циљева, попут чланства у ЕУ - каже Дејановић.

Кроз међународне мировне операције у свету, од 2003. године до данас, прошло је више од 1.000 српских војника и официра. Током прошле деценије они су "чували мир" Чада, Конга, Либерије, Обале Слоноваче, Блиског истока, али и безбедност бродова око рога Африке.

Број српских плавих шлемова нарочито је повећан у последње две године, што је Србију сврстало у првих десет европских држава по броју плавих шлемова у операцијама у свету.

У Војсци истичу да се у међународне операције људство упућује искључиво на добровољној бази.
У војној евиденцији налази се више хиљада војника и официра заинтересованих за учешће у некој од мировних мисија у свету. Највише је млађих официра, подофицира и војника, мада су на листама и пуковници.

Добар одазив за учешће у мисијама у свету објашњава се великим искуством које се стиче на оваквим задацима. Они подразумевају учење енглеског језика, као и рад са колегама из страних војски. То је прилика за најбољу обуку и упознавање различитих метода рада на терену.

Припремиле: КМ Новине

Share/Bookmark

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.