Вести:

Tuesday, November 4, 2014

Убице Срба пуштали из затвора у кафану

Tuesday, November 4, 2014 | КМ новине 0

Чланови Дреничке групе, најекстремнијег дела бивше ОВК, налазе се у притвору због оптужби за ратне злочине над Србима, али су више пута ноћу пуштани у провод по кафанама и виђали су се са министрима Тачијеве владе.
...
Случајеви корупције у врху Еулекса, о чему је недавно и јавно проговорила суспендована тужитељка Марија Бамије, истражују се дуже од 14 месеци и на томе, како сазнајемо, ради посебна група формирана унутар те мисије ЕУ.

Према наводима извора “Блица” из врха Еулекса, један од спорних случајева је у вези с продајом српске имовине на Косову. Случај је водио амерички тужилац који је напустио мисију из протеста, јер су судије Албанци који су оверавали документа и били умешани у корупцију уз помоћ Еулекса ипак ослобођени било какве одговорности и кривице. Припадници мисије ЕУ су узели новац, а казна за судије била је само суспензија на три године.


Још драматичнији коруптивни случај повезан је са Дреничком групом ОВК, која је оптужена за злочине над цивилима 1998-1999. године. Вођа те групе Сами Љуштаку је дан пре хапшења, средином 2013, виђен са високим званичницима Еулекса, који су му најавили да ће бити ухапшен, али да ће случај бити “лабав” и да ће Дреничка група проћи без казне.

Саговорник “Блица” каже да је случај са вођама ОВК из Дренице отишао тако далеко да су њени чланови излазили из притвора ноћу и проводили се по приштинским ресторанима.

Јединица ЕУ за посебне намене забележила је чак да су чланови ове групе ноћу седели са тзв "министром правде Косова" Хајредином Кучијем, тзв "министром спољних послова" Енвером Хоџајем и тзв "тужиоцем Косова" Исметом Кабашијем – каже извор “Блица” из врха Еулекса.

Дреничку групу чини 15 припадника бивше ОВК, а у притвору су Љуштаку, бивши тзв "амбасадор Косова" у Тирани Сулејман Сељими, Јахир Демаку, Исни Тачи, Исмет Хаџа, Сахит Јашари и Авни Забели. Већина њих је у притвору од маја 2013, а новембра те године међународни тужилац Еулекса је у тзв "Основном суду у Митровици" подигао оптужницу против њих због ратних злочина против цивилног становништва, укључујући тортуру, злостављања затвореника и убиства.

Најозлоглашенија места у којима је та група затварала и убијала углавном киднаповане Србе били су логори Ликовац у општини Србица, Лапушник у општини Глоговац, Зочиште у општини Ораховац и Глођане у општини Дечане.

Према подацима из 1998, у Ликовац је одведено 26 људи, међу којима и десет рудара са копа Белаћевац, у Лапушник четрдесетак људи, у Зочиште тридесетак, а највише у Глођане, око 60. Током 1999. године тај број је нарастао на 300 до 500 људи. Они су тамо мучени, убијани, а неки су одведени у Албанију, где су им, како се сумња, вађени органи.


Ко је Сами Љуштаку
Посебно крволочан командант ОВК за време сукоба 1998-1999. био је Сами Љуштаку, вођа Дреничке групе. Он је сејао страх и трепет Дреницом, скоро потпуно албанским делом Косова у брдском подручју између Косовке Митровице и Приштине, а одговоран је и за нападе на манастир Девич.
 
Сами Љуштаку (лево) и Србин у шиптарској "влади" у Приштини Далибор Јевтић (десно).
Љуштаку је дан-данас, и поред оптужби за најтеже злочине, председник општине Србица и прима плату 1.050 евра. За градоначелника у новом мандату изабран је крајем 2013, када је за њега гласало 88 одсто бирача. Члан је Тачијеве ДПК.

У мају ове године на неколико дана је побегао са “лечења” из болнице у Приштини, али се убрзо предао полицији. Од тада до сада мало је у притвору, мало у болници, мало у ноћном проводу.


Извор: Правда


Припремиле: КМ Новине

Post a Comment

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.