Вести:

четвртак, 6. новембар 2014.

Јовановић: Еулекс кочио правду и повраћај отете српске имовине

четвртак, 6. новембар 2014. | КМ новине 0

Због игнорисања да одговоре на захтеве породице Јовановић са централног Косова, о узурпирању имовине, Еулекс потврђује наводе о корумпираности.
...


Насловна фото: Илустрација / Непосредна околина Чаглавице на коме је никло шиптарско насеље на српским њивама. / Архива: КМ Новине 

Породица Јовановић из Преоца послала је више од 50 дописа на разне адресе ЕУ мисије на Косову, укључујући и шефу Еулекса, у којима износи сумњу да иза шест и по година одуговлачења имовинског процеса стоји корупција. Молила је и да је приме на разговор, али нико није био заинтересован да је чује.

- Понашање Еулекса у борби за нашу имовину наводи нас на то да поверујемо у наводе Еулексове тужитељке Марије Бамије. Сигурни смо да је у нашем процесу корупција дебело умешала прсте и крајње је време да се испита понашање чиновника Еулекса - каже за "Вести" Дејан Јовановић, власник узурпиране имовине.

На некада српским њивама, на ободу општине Грачаница, Викторија инвест из Суве Реке уложила је 50 милиона евра да сагради ново насеље Маригона, узурпирајући при томе и комад њиве Јовановића.

Дејан Јовановић / Фото: Вести онлајн
- Суђење је могло да се заврши за месец дана, али траје шест и по година. Док се ми судимо, ту се гради нови град, што суд занемарује. Писали смо председници скупштине Еулекс судија Марији Ђулијани Цивинини, председнику судског већа Еулекса Франческу Фљорију и другима, и наводили да смо били изложени насртљивости, ароганцији, самовољи новопочених "власника", велепоседника и политичара. Јасно је ко дан да је овде био интерес да се процес одуговлачи како би сазидали те објекте - каже Јовановић. Он додаје да породици није било дозвољено ни да представи доказе.

- На суђењима нисмо могли ништа да кажемо, па смо и питали зашто су нас и звали. Дозволе за градњу тог насеља издала је општина Приштина, иако се парцела налази у другој општини. Ми смо доказали да су те дозволе фалсификоване, али то судије нису хтеле ни да погледају. Сви наши напори су се завршавали на пријавницама општинских, судских и Еулексових канцеларија уз образложење да не могу да нас приме на разговор или да то није пракса - истиче Јовановић.

Затурено у фиоци
У разговору са адвокатима који су заступали Србе у процесима узурпиране имовине у Приштини и Призрену сазнали смо да је унутар правосудног система Косово постојао проблем на најнижем нивоу. Према речима нашег саговорника, поднесци које би односили на суд би нестајали, односно поднесак би уредно био заведен на писарници, печатиран, али уместо у систему, како би га виделе и судије, завршавао је "у фиоци". Еулекс је наводно спровео и истрагу о овоме, и установљено је да проблем постоји, али није познато да је ико због тога отпуштен или суспендован.


Станишић се узалуд жалио
Зоран Станишић из Приштине се жалио Саветодавној комисији за људска права Унмика на Еулекс због, како каже, "класичне злоупотребе положаја".

- Жалио сам се на злоупотребу положаја Еулекса, сумњу на корупцију и непрофесионалност. Пријавио сам три случаја, између осталих и киднаповање моје мајке и један у коме оптужујем члана Тачијеве владе, али нису уважили ни тужбе, ни доказе - каже Станишић. 


Аутор: Јелена Петковић / Вести онлајн



Припремиле: КМ Новине

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине