Вести:

недеља, 9. новембар 2014.

Муслију тражи да Србија призна терористима статус бораца

недеља, 9. новембар 2014. | КМ новине 0

Оно што ни под једном другом власти, нити у било којој другој држави не би смели ни могли да помислите, шиптарски терористи то траже у држави која не престаје да виче како више неће ратовати - у Србији.
...

Председник Општине Бујановац и будући председник Националног савета Албанаца Јонуз Муслију изјавио је да би Влада Србије требало да призна статус борца припадницима Ослободилачке војске Прешева, Бујановца и Медвеђе (ОВПМБ) и референдум из 1992. којим се даје право општинама с југа Србије да се припоје Косову.

„То би било задовољавајуће решење“, рекао је некадашњи комесар ткз. ОВПМБ који је пристао да говори за лист Политика под условом да говори на матерњем језику, уз посредовања преводиоца, мада зна српски језик.

Према његовим речима, у споразуму пет коалиционих партија, зацртани су начела од којих Албанци с југа Србије неће одступити.

„Та начела су – поштовање борбе и бораца ОВПМБ, поштовање одлука референдума из 1992., затим да се користе школски уџбеници искључиво из Приштине и Тиране и да више никаквих компромиса нема око употребе националних симбола, што ће рећи потпуно слободна употреба заставе Албаније на овим просторима“, рекао је Муслију као будући председник Националног савета Албанаца који „српску заставу још не доживљава као своју“.

Муслију се залаже да се поштују борци ОВПМБ – „они и њихова борба, да им се призна статус и да буду интергрисани у друштво, да им се признају вредности за које су се борили“.

Он се заложио за што ближе везе са косовском владом пошто је „њихов пут (три општине са југа Србије) трасиран ка Приштини и Тирани“ како би заједнички решавали проблеме у „прешевској долини“.

„Сама слика Бујановца, Прешева и Медвеђе показује да Србија није заинтересована за решавање нагомиланих проблема у овим општинама. …А милионе и милионе је уложила у изградњу војне базе, меморијалног комплекса изнад Лучана, које снаге Жандармерије даноноћно чувају“, приметио је Муслију.

Према његовим речима, није све у изградњи једног пута, проблеми у три општине са југа Србије много су већи и компликованији, потребни су инвеститори за нове пројекте, нова радна места…

„Мислим да страни инвеститори не желе да дођу због страха од нагомиланих оружаних формација, хиљаде војника и жандарма, колико их овде има. Када их виде у толиком броју питају се да ли је овде редовна или ванредна ситуација“, приметио је Муслију.


Извор: Весник.нет


Припремиле: КМ Новине

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине