Вести:

петак, 14. новембар 2014.

Препродао Албанцима отету српску земљу - под заштитом Еулекса

петак, 14. новембар 2014. | КМ новине 0

Азем Суља подмићивањем тужиоца Еулекса и фалсификатима дошао до зараде од преко 100 милиона евра. Преварама у катастру „легализовао“ оранице из атара Лапљег Села, Чаглавице, Преоца, Грачанице...
...
Фалсиковањем докумената, преварама, подмићивањем људи у приштинском катастру и суду и затварањем оба ока мисије Еулекс, Азем Суља, шеф некадашње тајне косовске полиције (ШИК) и ујак Хашима Тачија, успео је да отете хектаре српске земље препрода и нове „власнике“ Албанце - уведе у посед!

Отимачина српске земље на Косову и Метохији, посебно она у такозваној Косовској равници, дуж ауто-пута Приштина - Скопље, где је више од 600 хектара завршило у рукама Азема Суље - интензивирана је од 2006. године и то под „покровитељством“ међународне заједнице, Унмика и Еулекса.

О незапамћеној пљачки и организованој криминалној групи са Суљом на челу, која на свој начин спроводи „приватизацију“ у јужној српској покрајини, недавно је проговорила и суспендована тужитељка мисије ЕУ Марија Бамије. Она је навела, поред осталог, да је случај отимања више од 100 милиона евра вредне земље пример корупције у врху Еулекса. Сумња се да је Суља подмићивањем врха Еулекса успео да заустави истрагу отимачине најплоднијих ораница, власништво пољопривредног предузећа „Ратар“ из Лапљег Села код Грачанице.


СУДИЈА ПРИЗНАО ДА МУ ЈЕ НУЂЕН МИТО
                                                                                             ПРИШТИНСКИ медији јуче су отишли „корак даље“ тврдећи да је Франческо Флори, бивши председник Скупштине судија Еулекса, у изјави тужитељки Марији Бамије признао још 2012. године да му је нуђено мито, али се не спомиње да ли је мито примио.
Наиме, како се наводи, судија Флори је крајем јуна 2012. дао изјаву тужитељки Бамије о својим сусретима са посредником породице тадашњег косовског министра здравља, Иљира Тољаја.                                       Према овим наводима, Флори, вишегодишњи судија Унмика, а касније и Еулекса, наводно је признао тужитељки Еулекса да се са поменутим посредником сретао најмање једном месечно, али да разговори нису трајали више од пет минута, а да је посредник, секретар Министарства здравља, желео да давањем мита оконча кривичне случајеве тадашњег министра здравља.(Д. З.)

Назим Блаца, некадашњи Суљин убица и најближи сарадник, који је сада у затвору, али је и сведок сарадник Еулекса, детаљно је објаснио „шему“ криминалних радњи са отимањем српске земље. Њега, међутим, челници Еулекса и даље одбијају да испитају, а тужилац Марија Бамије, изнела је јавно сумњу да је у овом, али и неколико других случајева - реч о корупцији.
Блаца, према незваничним сазнањима до којих су дошле „Новости“, зна све детаље, као и имена судија и радника Службе за катастар у Приштини, који су омогућили да Суља отме, а потом и препрода отету земљу. На српској имовини, у срцу Грачанице, зарадио је неколико стотина милиона евра.

На плодним ораницама, нови „власници“ убрзо су подигли луксузне зграде, куће, фирме...

-Продаја велике површине имања „Ратара“ је један вид диверзије и јасно је да се ово ради у циљу опструкције будуће заједнице српских општина, која би била надлежна за имовину на њеном подручју. Продаја овог земљиша представља директан ударац на бриселски споразум, посебно за српску заједницу јужно од Ибра, којој је то земљиште неопходно за економски опстанак - својевремено је изјавио Игор Поповић, шеф групе за правосуђе у Канцеларији за Косову и Метохији, најављујући жалбу свим међународним правосудним инстанцама.

Да распарчавање српске имовине не може да прође без међународних институција на Космету сведочи и изјава Момчила Трајковића, тадашњег директора „Ратара“ из 2008. године, у којој он упозорава да постоје индиције да је тих дана Унмик продао 123,5 хектара земље приватном лицу из Гњилана.

- Мојом, и интервенцијом адвоката, зауставили смо поступак да се та земља пренесе у катастру - рекао је тада Трајковић. - Информисали смо о томе јавног тужиоца на Косову Хилмија Житију и захтевали да то буде спречено. Имамо информације да ће још 100 хектара земље отуђити исти људи и продати приватном лицу.

Отимањем земље, која је вековима припадала Србима, Суља и његова криминална група не само што су зарадили милионе препродајући је Албанцима, већ су драстично утицали на промену власничке и етничке структуре становништва на централном Косову.

Предузеће „Ратар“ газдовало је са око 1.100 хектара најквалитетнијег равничарског земљишта, највећих производних потенцијала. Ово земљиште налази се у атарима Лапљег Села, Чаглавице, Преоца, Грачанице, Сушице и Ливађа. Дакле, ради се о једној од преосталих и стратешки најважнијој српској енклави на Косову и Метохији, где су Срби тешком муком и уз огромне жртве успели да преживе погроме 1999. и 2004. године и да опстану на овом подручју.



УБИСТВА И ПРИТИСЦИ

МЕЂУНАРОДНЕ судије на Космету осумњичене су и да су за новац пуштале на слободу осумњичене за тешке злочине. Поред осталих, наводи се и пример троструког убиства, за које су два починиоца била осуђена на високе затворске казне, а трећег је, наводно, италијански истражни судија Франческо Флори пустио из затвора. Сумњиче га да је примио мито од 300.000 евра. Тужитељка Марија Бамије тврди да су јој појединци из врха Еулекса забранили да говори са Назимом Блацом, као и да Џонатан Рател није желео да она истражи случај Америчког универзитета, нити сумње да је Азем Суља отео земљу вредну више од 100 милиона евра. Назим Блаца је осуђен на четири године затвора, као један од Суљиних убица. Добио је мању казну, јер је испричао све о осталим злочинима. Бамије је оптужила тужиоца Ратела за притисак, прикривање кривичних дела и везе са криминалцима на Косову.
Имајући у виду досадашњу праксу у приватизацији на Косову и чињеницу да Срби нису економски јаки да у приватизацији учествују, ликвидацијом „Ратара“ његово земљиште ће, сасвим је сигурно, купити Албанци, а Срби ће поново постати чивчије на сопственој земљи, даље сиромашити, живети у несигурности и тражити сигурније станиште изван свог вековног завичаја.

На хиљаде Срба, чија се имовина отима, покушали су да правду потраже у тужбама пред косовским судовима, али све је остало мртво слово на папиру. Они су тражили да им се имовина унета у некадашњу задругу „Ратар“ врати, али су корумпирани појединци из Еулекса заустављали све ове процесе. Срби су, само у централном Косову, тражили повраћај близу хиљаду хектара своје земље.




О свему овоме сведок Назим Блаца хтео је да прича двема тужитељкама, Марији Бамије и Дијани Вилсон, али је њихов претпостављени - заменик специјалног тужиоца Џонатан Рател одбио захтев да га испитају.


Долазак професора права Жана Пола Жака, по налогу ЕУ, који треба да испита оптужбе о корупцији у врху Еулекса, требало би да покрене и питање заустављања истраге отимачине српске земље. Тужилац Бамије је „прозивајући“ одговорне у мисији навела не само случај крађе земљишта, већ и других злочина.

Блаца је, како сазнајемо, сведок и других тешких кривичних дела Азема Суље и његове банде, почев од убистава радника некадашње Државне безбедности Србије, до ликвидације албанских неистомишљеника и политичких противника.


СУСПЕНДОВАНА ТУЖИТЕЉКА ЕУЛЕКСА МАРИЈА БАМИЈЕ: ИНФОРМАЦИЈЕ ГОДИНАМА ЦУРИЛЕ

СУСПЕНДОВАНА тужитељка Еулекса Марија Бамије изјавила је да је још 2012. почела да сумња да се у Еулексу дешавају ствари које су указивале на корупцију. Тужитељка Бамије је истакла да, иако је о свему обавестила званични Брисел, истрага није покренута, већ је, напротив, урађено све да се не истраже њене тврдње.

- Жалила сам се Бриселу, али су ме игнорисали. Официр канцеларије цивилног командира у Бриселу 2012. године био је шеф особља и он је био упознат са мојим сазнањима о корупцији, али није учинио ништа - рекла је Бамије у интервјуу за РТК2. - Ја сам суспендована без иједне чињенице да сам одала било какву информацију. Мој шеф је имао приступ поверљивим документима, информације су процуриле, а истрага није спроведена.


Бамије тврди да су поједини припадници Еулекса блиско сарађивали са политичком елитом на Косову, а према њеним речима, информације су „одаване и српској тајној служби“.

- Искрено, мислим да су неки људи из Еулекса исувише блиски са политичком елитом на Косову. Партијске вечере, разговори током којих су цуриле поверљиве информације. То је неприхватљиво. Они који су пријатељи политичке елите на овим забавама, могли су имати лични интерес да блокирају случајеве.

Она објашњава да су се реалне сумње код ње јавиле 2012. када је радила на случају Иљира Тољаја.


- Тада сам на основу судског налога прислушкивала његове телефонске разговоре и открила да је Франческо Флори био у контакту са посредницима Иљира Тољаја, да је постојао план да се за новац он ослободи из затвора, у шта је умешана и моја главна тужитељка Јарослава Новотна - каже Бамије.

Она напомиње да је Тољај разговоре водио телефоном који је у затвору имао илегално.


Извор: Новости.рс


Припремиле: КМ Новине

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине