Вести:

понедељак, 17. новембар 2014.

ЕУЛЕКС ће бити затворен

понедељак, 17. новембар 2014. | КМ новине 0

ЕУЛЕКС ће бити затворен најкасније у јуну 2016. године. Ова међународна мисија се не може реструктуирати и кренути из почетка

...
Афера која је избила могла би убрзати крај ЕУЛЕКС-а. Они су годинама на Косову и безмало нису ништа урадили. Криминал је већи него раније, корупција је свеприсутна, а страни тужиоци и судије сада су упрљани – каже у разговору за „Дневни аваз“ Андреа Лорецо Капусела.

Он је четири године радио на Косову у представништву ОХР-а у тој српској покрајини, Међународној координационој организацији (ИЦО). Био је задужен за финансије и заступао је Агенцију за приватизацију у име Међународне заједнице. Управо му је та позиција омогућила да детаљно сагледа јавашлук, нерад и непрофесионалност особља ЕУЛЕКС-а.

Капусела наводи да је барем 10 случајева корупције и криминала у процесима приватизације проследио ЕУЛЕКС-у.

“Све сам детаљно документовао, објаснио и још истакао да стојим на располагању да пружим додатне и нове доказе. У два или три случаја су ми одговорили и захвалили ми, а једном су, чак, питали за даљње доказе које сам им послао. И више се никад нису јавили. Од тога шта су покренули на основу мојих информација, све се завршило неславно. На мети истражитеља били су другоразредни играчи, а не налогодавци”, каже Капусела.

Упитан да наведе један предмет који је послао ЕУЛЕКС-у, он наводи случај градње аутопута за Албанију.

“Тај пројект је коштао целих 25 посто тзв. БДП-а окупираног Косова и Метохије. Знате ли колико је то пара? Са 25 посто БДП-а Италија би могла извршити колонизацију Месеца. Али, ЕУЛЕКС је траљаво водио и тај случај”, истиче он.

Он сматра да су два кључна проблема у раду те мисије – неспособност и незаинтереованост.


Пропусти Брисела

Капусела истиче да Брисел није надгледао рад мисије која је до сада "појела" преко милијарду евра и да је све било препуштено шефу ЕУЛЕКС-а.

“Будући да Брисел није тражио резултат, није захтевао ни да се процесуирају ‘крупне рибе’, људи на терену су се опустили. Неки су се повезали са "моћницима" на Косову и тако је почео крај”, сведочи Капусела.


Рател је очајно радио

Он се осврнуо и на рад Џонатана Ратела. Шеф Специјалног тужилаштва ЕУЛЕКС-а је катастрофално реализовао случај трговине органима.


Џонатан Рател, друго име за монтиране случајеве, криминал, корупцију, непрофесионализам...

“Рател је годинама радио на том предмету. Све је добио од косовске полиције и Мисије УН-а (УНМИК). Он је, међутим, радио на овом предмету веома дуго. И знате шта је на крају било? Осуђени су лекари које је косовска полиција ухватила у тренутку када су некоме одстрањивали орган. Они који су организовли све, развили бизнис набавке и продаје органа од Кине и Русије до Израела и Америке, и данас су на слободи и угледни су и утицајни грађани тзв. Косова”, тврди Капусела.





Припремиле: КМ Новине

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине