Вести:

петак, 21. новембар 2014.

Косовски пасош прелази све границе

петак, 21. новембар 2014. | КМ новине 0

Држећи српски пасош у рукама, директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је да "државну границу Србије није могуће прећи са документима самопроглашене и непризнате државе Косово"

...
Он је на конференцији за новинаре у Косовској Митровици навео да "они грађани који поседују личне карте које су издале привремене институције у Приштини или Унмик, уз потврду МУП-а Србије, добијену на административном прелазу, могу да излазе на граничне прелазе или аеродром у Београду".


- Ми желимо на овај начин да олакшамо путовање у друге државе нашим грађанима који поседују само личне карте које су издале привремене институције самоуправе у Приштини - рекао је Ђурић.
Тиме је желео да демантује изјаве одлазеће заменице косовске премијерке Едите Тахири, која је објавила да преко граничних прелаза у Србији, ка Македонији, Бугарској, Мађарској и Хрватској, сада може путовати и с косовским пасошима.

Тахири је објаснила да споразумом о слободном кретању, постигнутим 16. септембра 2014, грађани могу да путују у треће земље, а преко аеродрома и копнених граничних прелаза с Хрватском и Мађарском.

Да ли се Ђурићу може веровати након што га је демантовао представник граничне полиције Србије који је за ТВ Н1 изјавио да су грађани до "сада могли да путују са три, а сада могу преко осам граничних прелаза, у друге земље Европе".

- Исто су третирани сви ти документи те непризнате републике Косово и Метохије, и путне исправе и личне карте - изјавио је представник царине.




Јелена Петковић / Вести

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине