Вести:

недеља, 9. новембар 2014.

Траже се православни монаси за први екуменистички манастир

недеља, 9. новембар 2014. | КМ новине 0

Беч – Након предаје једног католичког храма, епископу Иринеју у мају ове године, на реду је отварање првог „екуменистичко православног манастира“.
...
Надбискуп Кристоф Шенборн, свечано је предао администратору епархије аустријско-швајцарске владики Иринеју (Буловићу) кључеве цркве Нојлерхенфелд, коју је римокатоличка црква поклонила српској православној парохији у главном граду Аустрије [1].

Епископ бачки Иринеј, у СПЦ круговима познат као један од еминентнијих епископа, док у екуменистичким круговима важи за пастора свих конфесија (у српском значењу ова би се титула могла превести са „девојка за све“) који у сарадњи са римо-католичком црквом и васeљенским патријархом, успевају створити своје „екуменистичко православље“ – поред поклоњене цркве Српској цркви на редy je и формирање првог православно-екуменистичког манастира у Аустрији [2].

„Ако буде текло све добро, тада би се у догледном времену могли надати првом православном манастиру у Аустрији“, изјавио је Цариградски митрополит за Аустрију Арсеније.

„У новембру смо покренули процес реализације плана уз паралелну потрагу за одговарајућим монасима. Млади монаси морају владати немачким језиком и буду „отворени“ за екуменизaм. Нови православни манастир треба да буде једно место молитве и сусрета са Богом и својим ближњима“, казао је Арсеније и наставио, „да је отворен за све православне вернике Аустрије, али и корак даље, за све „хришћане“ и оне који се за њега интересују“.

Први православни манастир у Aустриjи у месту Санкт Aндреу, у покраjини Бургенланд, биће подигнут на поклоњеном земљишту на молбу митрополита Цариградске патриjаршиjе за Aустриjу Арсенија Kардамакиса, бискупиje у Ajзенштату, главном граду покраjине Бургенланд.

„Тако се надамо, да ћемо послати нови импулс, нови екуменски импулс“, каже митрополит за Аустрију Арсеније.

Локацију на којој ће се градити манастир изабрао је лично митрополит Арсеније.

„Одабир земљишне парцеле за подизање манастира у покрајини Светог Андрејa Првозваног – није случајaн … Покровитељ ове покрајине је Свети апостол Андреј Првозвани, који је и оснивач Васељенске патријаршије у Цариграду“.

Иноваторском праксом донирана земљишта, католички бискуп жели да покаже своју послушност и усаглашеност са папом Франциском, који хоће да отворени дијалог различитих конфесија остави по страни и да га оне признају за Божјег намесника на Земљи, без икаквог даљег дијалога.

Πројекат подржава патријарх Вартоломеј, који ће бити присутан 11. новембра у граду Ајзенштату, седишту бискупиje у Ajзенштату, главном граду покраjине Бургенланд Аустрија, на празник Светог Мартина.

Тамо ће у катедрали учествовати у католичкој литургији у 9,00 сати, у пратњи митрополита Арсенија.

Затим ће уследити народно славље до касно у ноћ [3].

___________________________________


[1]. http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/125/Dru%C5%A1tvo/1608721/Kardinal+predao+SPC+klju%C4%8Deve+crkve+u+Be%C4%8Du.html

[2]. http://srbinaokup.info/?p=49962

[3]. http://katanixis.blogspot.com/2014/11/blog-post_74.html


Славиша Лекић / Васељенска ТВ


Припремиле: КМ Новине

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине