Вести:

уторак, 18. новембар 2014.

Штрахе: Погрешили смо - признањем Косова Аустрија штитила интерес САД

уторак, 18. новембар 2014. | КМ новине 0

Лидер Слободарске партије Аустрије (ФПО) Хајнц-Кристијан Штрахе сматра да је аустријска влада признањем једнострано проглашене независности Косова направила драстичну грешку, противну Резолуцији УН, штитећи очигледно амерички интерес

...
Заиста је срамота оно што се десило на Косову и Метохији, где је разорено више од 150 храмова, православних манастира, цркава пред очима медународне заједнице, где су свештеници, монахиње, монаси киднаповани и убијани", рекао је Штрахе франкфуртским "Вестима".

Оне додао да не разуме због чега не постоји право на самоопредељење народа у Републици Српској и зашто данас на Косову и Метохији нису допустили Србима право на своје аутономне делове и статус аутономије.

"Наравно да српској мањини која је на Косову и Метохији треба да се дозволи статусна аутономија, и то је све требало решити унапред, преко међународног права.

Зато и није дошло до дугорочног мира, него се поново ствара конфликт и проблеми у тој регији"”, казао је најутицајнији опозициони политичар.



Он је оштро критиковао америчку спољну политику, њене интервенције у свету, а посебно у Ираку, Авганистану, Сирији где је, истиче, иза гесла "слобода и демократија" остао тотални хаос. САД замера и партнерство са Саудијском Арабијом, Катаром и Турском које "очигледно подржавају припаднике Исламске државе".
С тим у вези је казао да је био шокиран 1999. године када је Србија бомбардована, да није нико нашао дипломатски начин да се реши проблем, него су, како је истакао, бомбардовали једну суверену земљу.

На питање који политичар је на њега оставио посебан утисак Штрахе је објаснио да то није лако рећи, али да је актуелни председник Србије Томислав Николић оставио врло, врло позитиван утисак на њега. 

То је државнотворни политичар, има јаку харизму и заиста ценим реч коју је дао. Више пута смо се састајали и гајим пријатељство према њему. Сретао сам се и са Милорадом Додиком који ме је импресионирао својом одлучношћу у политици, а налази се у ситуацији да му заиста није лако. Упознао сам и Александра Вучића, који је много тога променио у Србији, и Ивицу Дачића, који је отворен и опуштен човек”, указао је он.

О Србима Штрахе каже да су један изузетан, патриотски, побожан народ који је кроз православну цркву сачувао свој идентитет и културу. “То је поносан, вредан народ, али гледајући кроз историју и народ који је често пута био провераван. Срби су често схватали да су остављени, да су их издали.

Срби су најбројнији народ на Балкану и ако желимо дугорочни мир на том простору наравно да морамо да то урадимо са Србима, и да и они морају да се укључе како би дошло до дугорочног мира”, подвукао је он.
Што се тиче актуелне ситуације у свету Штрахе указује на многе слабости ЕУ. Партнерство са ЕУ мора да буде засновано на обостраном поштовању. Подсетићу да смо 2000. године имали демократске изборе у Аустрији, где су слободарци били део те владе, али ЕУ није реаговала на демократски начин, већ се противила учешћу слободараца у влади у Бриселу. Србија је део Европе, али исто тако и Русија. И ту је драматична ситуација где се, уместо да заједно стварамо један чврст европски континент, покушава да се Русија геостратешки одбаци од Европе“, истакао је он. Штрахе је казао да жели федералну Европу, Европу отаџбинских народа и нација која је спремна и способна да се декларише и да буде свесна својих хришћанских вредности. Потребна је, како је додао, и економска унија, као и заједничка одбрана у случају проблема.


Танјуг, Новости


Припремиле: КМ Новине

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине