Вести:

субота, 25. октобар 2014.

ЕУЛЕКС: Срби, шта ће вам ваша застава? (ФОТО)

субота, 25. октобар 2014. | КМ новине 0

ЕУЛЕКС изразио незадовољство и нескривену сумњу у намере групе Срба који су чекали превоз до својих радних места. Једини "повод" била је упакована српска застава коју је једна Српкиња имала са собом.
 ...
О догађају нам сведочи наш суграђанин М.Ј., који је и фотографисао препад припадника ЕУЛЕКС-а на жене које су кренуле на посао а чији идентитет редакција КМ Новина не жели да открије због осветољубивости ЕУЛЕКС-а и већ утврђене особине да Србима монтирају судске процесе. Његово сведочење потврђују и други који су присуствовали овом немилом и несхватљивом насртају.

Ово се десило у Косовској Митровици свега дан после прелетања плашта са симболима "велике Албаније" на утакмици, по сред Београда. Тај исти Запад који се ишчуђава реакцији и незадовољству Срба због заставе из периода фашистичке Немачке којом се оправдава и најављује крвопролиће у четири православне државе овог дела Балкана, насрнуо је на боје народа који у својој историји готово да није имао ни једну флеку на савести док се није са њима удружио.

"Косовска Митровица, јутро. Група радника, већином просветних, кренула je на посао у тзв. српске енклаве и чека аутобус испред главног моста, тачније испред кафића „Долче вита“. Аутобус касни. Одједном два сива џипа Еулекса, која су патролирала, заустављају се и паркирани стоје у месту једно десетак минута, припадници Еулекса нешто посматрају из возила, али ништа неуобичајено за наше окупационе прилике" каже за КМ Новине наш саговорник који попут осталих није ни могао замислити шта би неко од њих могао доживети као проблем.

"У једном тренутку из возила ЕУЛЕКС-а излази полицајац и девојка преводилац. Прилазе групи српских радника, тачније госпођи Ољи која је у руци држала неразвијену српску заставу и распитују се код ње зашто смо се окупили, шта ту радимо и шта ће јој српска застава" присећа се М.Ј. који се једини тог тренутка досетио да својим телефоном и фотографише читаву ситуацију.



  Објашњење ситуације која у почетку није изгледала "претеће" трајало је неколико минута. Жене су са неверицом и уз осмех сасвим природно одговарале на питања припаднику ЕУЛЕКС-а спремном да реагује и физички. Госпођа Оља, наставнице која је држала заставу, објаснила је да је понела како би је вратила школи у којој ради а одакле ју је и позајмила јер јој је требала за свадбу. Припадник Еулекса и преводилац су после објашњења отишли.

"Како су рекли, било им је сумњиво зашто се окупила толика група Срба, па још и са српском тробојком, па још тако рано. А да су се Шиптари окупили, то им не би тако боло очи, то је сасвим у реду..." каже М.Ј., који је све ово посматрао са неверицом па тек касније, схвативши суштину односа према Србима на КиМ, и са горчином.

Боли када схватите да је ЕУЛЕКС-у сметало нешто што никада није било симбол зла осим у искривљеним западњачким медијима а у шта су сви припадници страних мисија могли да се увере до сада - само ако су то желели, влада опште мишљење.


Фото: М.Ј.


Припремиле: КМ Новине

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине