Вести:

среда, 29. октобар 2014.

Срби тражили од Американаца да се врате на КиМ а као ''одговор'' им порушили куће.

среда, 29. октобар 2014. | КМ новине 0

Наставак страшног терора над Србима на КиМ. На Свету Петку багерима срушено пет српских кућа у Ђаковици.
...
У Српској улици у самом центру Ђаковице у понедељак поподне, на Свету Петку, срушено је пет кућа породице Стефић! Напад се догодио после слања писмених захтева које је Удружење расељених Срба из Ђаковице упутило америчкој представници у Приштини, Трејси Џејкобсон, али и амбасадама водећих земаља у Београду, од је затражена заштита основних људских права и имовине.

Према речима Ђокице Станојевића, председника Уружења расељених, у питању је јасан покушај застрашивања и уништења српског огњишта а све са намером брисања српских корена у Ђаковици.

- Иако нам Албанци петнаест година ситематски уништавају имовину, руше гробља, куће, користе имања, сви ови покушаји заправо нам дају јачину и упорност да остваримо колективни повратак - каже Станојевић напомињући да је тренутно око 400 српских породица спремно да се врати у овај град, о чему су обавестили све надлежне органе.

Станојевић објашњава да је писмо о намерама да се расељени врате свом граду, прослеђено и УНХЦР-у.

- УНХЦР нам је одговорио да ће нам обезбедити шаторе и суве оброке, што је врло цинично и непримерено јер ми само желимо да се вратимо својим кућама. Зато желимо да се и нама као и свуда у демократском свету обезбеди право на живот и своју имовину.

И док опомињу да ће због рушења српских кућа у самом срцу града, Еулексу поднети кривичну пријаву против председнице општине Ђаковица, Мимозе Кусари, расељени Срби из Ђаковице наглашавају да ће од привремених и међународнх институција у Приштини тражити да се порушене куће обнове и врате у првобитно стање.


- Питамо екселенције и представнике међународне заједнице, верске поглаваре, представнике међународних организација у Приштини и Београду да ли се багерима гради будућност Косова и Метохије - истичу револтирани Срби из Ђаковице и опомињу да од око 12.000 колико их је до 1999. године живело на подручју ове општине, тренутно у граду, у оквиру цркве Успења пресвете Богородице и то уз заштиту полиције, живе четири монахиње.


ПИСМО

УДРУЖЕЊЕ расељених Срба из Ђаковице упутило је писмо Трејси Ен Џејкобсон, америчком дипломати у Приштини од које траже помоћ у остваривању основних људских права, права на слободу кретања, слободу мисли, вероисповести и заштиту приватне имовине.

- Пошто САД пропагирају демократију у свету која је и основно начело у њиховом Уставу, питали смо госпођу Џејкобсон да ли иста начела важе и за расељене Ђаковчане али и све остале Србе са Космета - истиче Станојевић који напомиње да је Србима из Ђаковице већ шеснаест година узурпирана имовина, која се уништава. Људима се не дозвољавају посете кућама и имањима, гробљима, својој цркви.


Тзв. "Општинске власти" у Ђаковици багерима руше српске куће пошто су Срби тражили повратак у њих.



ЗАБРАЊЕНИ ГРАД

- ЗАБРИЊАВАЈУЋИ је недостатак заштите институција локалне власти да спрече да дође до рушења тих кућа, а сам чин је више него лоша порука и још једном је доказано да је Ђаковица забрањени град не само за долазак Срба већ и за њихов повратак – каже за „Новости“ Далибор Јефтић, министар за заједнице и повратак, који наглашава да се и најновијим инцидентима жели маргинализовати процес повратка Срба на читавом КиМ.
. . .

Редакција КМ Новина сматра да много више треба да забрињава што се чак и у оваквој ситуацији страдања Срба тражи мишљење оних људи из редова српског народа који су већ продали своје име, веру, нацију и пристали да легализују и одобре страдање Срба као легитимно. Из редова шиптарских племенских власти тражи се јавна осуда што један Србин тобож учини. На тај начин се недвосмислено чак и њихове "општинске" власти одвајају од оних "вишег ранга" и тако се шиптарској "влади" у Приштини даје легитимитет за свој рад и непосредно пружа даља подршка у прогону и вршењу насиља над Србима на Косову и Метохији.

У Ђаковици је, иначе, више пута Србима било забрањено да чак једном годишње о Задушнице, обиђу гробља својих најмилијих која су ионако до земље девастирана и уништена.



 Вечерње новости/НСПМ/КМ Новине

Припремиле: КМ Новине


Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине