Вести:

недеља, 19. октобар 2014.

Расуло у ДСС, странку за само пар дана напустило 732 члана!

недеља, 19. октобар 2014. | КМ новине 0

Чланови Демократске странке Србије (ДСС), њих 732 данас је одлучило да напусти ту странку и потпише петицију за распуштање Градског одбора ДСС у Новом Саду.
...
Као разлог за напуштање странке, чланови ДСС -а и Градског одбора Новог Сада истакли су „да су програмска начела дубоко изневерена избором новог руководства и лидера Санде Рашковић Ивић“.

Новој председници странке, како су саопштили, највише замерају што је идеју политичке и војне неутралности, означила као највећу препреку будућности ДСС.

„Уместо политичке неутралности, која једино може да сачува Србију од погубног пута ка ЕУ, нови страначки органи траже раскид са политиком Војислава Коштунице. Замагљена и лукава идеја суверенизма Санде Рашковић Ивић никада не можезаменити политичку неутралност. Без политичке неутралности нема ни ДСС и то је јасно огромном броју чланова странке“, наводи се у саопштењу.

Осим председнице странке, критиковали су и председника Градског одбора Новог Сада Борка Илића чије су понашање оценили као самовољно и недолично, посебноприликом избора најближих сарадника који су и вршиоци јавних функција у оквиру новосадске власти.

Чланови ДСС-а и Градског одбора Новог Сада, најавили су да ће два од пет одборника у градској Скупштини Новог Сада такодје напустити странку.

Ћировић: Напустио сам ДСС, нисам искључен

Доскорашњи потпредседник новосадског одбора Демократске стране Србије (ДСС) Петар Ћировић изјавио је данас да је није искључен из странке већ да је сам поднео оставку.

Ћировић је на конференцији за новинаре, одржаној испред зграде Скупштине Новог Сада, којој је присуствовало и неколико чланова ДС С-а који су такодје напустили ту странку, рекао да окупљени имају намеру да на симболичан начин покажу да је већина чланова ДС С у Новом Саду напустила странку.

По речима Ћировића, главни разлог за иступање из странке лежи у чињеници да је избором Санде Рашковић Ивић ДСС променио своја начела.

„Изгубили смо своју основну политику, а то је војна и политичка неутралност и прешли на политику суверенизма, што је значајна разлика, а то је и оснивач ДСС-а Војислав Коштуница потврдио напуштањем странке“, рекао је Ћировић.

Он је казао да је део чланства ДСС-а у Новом Саду пре извесног времена покренуо потписивање петиције да се због недоличног понашања и непраћења политике странке смени руководство Градског одбора у Новом Саду, те да је ту петицију потписало 732 члана ДСС-а.

„Тих 732 члана су и обавештени да организатори петиције данас званично напуштају странку“, казао је Ћировић.

На питање новинара да ли тачно да је он 8. октобра на Седници новосадског одбора ДС С искључен из странке, Ћировић је рекао да по Статуту ДС С-а Матични одбор предлазе искључење, а да Извршни одбор странке доноси коначно решење.

Петар Ћировић
„Градски одбор је предложио моје искључење и још неколико чланова странке, али Извршни одбор није формиран, те није ни заседао, а нисам желео да чекам одлуку тог одбора и сам сам иступио из странке“, рекао је Ћировић.

Он је казао да странку која има седам одборника у Скупштини града Новог Сада, напуштају два, а на питање, које поред њега други одборник који је напустио ДСС, Ћировћ је рекао да ће се то знати на наредној седници Градског парламента.

Он је прецизирао да се та два одборника неће приклонити ниједној одборничкој групи у Скуспштини града и да ће радити у складу са принципима којих се ДСС до скоро држао.

Шеф одбрничке групе ДС С-а у Градском парламенту Владимир Радаковић рекао је у просторијама странке ДСС-а да су Петар Ћировић и још неколико цланова искључени из ДСС-а 8. октобра због непоштовања Статута и одредби странке.

Он каже да број од 732 члана који су поменути, није реалан и није тачан. „Те бројке су надуване и то ћете видети врло ускоро, када будемо организовали неку од наредних конференција за новинаре, а ја лично познајем неке од потписника петиције и знам да нису изашли из странке“, рекао је Радаковић.

Он је додао да се избором Санде Рашковић Ивић за председника ДС С-а ништа се није променило у тој партији, осим комуникације са грађанима и медијима која ће бити потпуно другачија.


На питање колико одборника Скупштине града је напустило ДСС, Радаковић је рекао да је то за сада учинио само Ћировић, односно да је искључен из странке, а да нема потврде да је тако нешто урадио још неки одборник из редова ДС С-а. 



Извор: Правда.рс

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине