Вести:

уторак, 23. септембар 2014.

Организатори тзв. Параде поноса злоупотребили децу?

уторак, 23. септембар 2014. | КМ новине 0

Адвокат Славка Којић, испред велике групе грађана, поднела је данас Првом основном јавном тужилаштву у Београду пријаву против организатора тзв. Параде поноса и учесника њиховог промотивног видео спота у коме су, како се тврди у пријави, прекршена права деце.

...

– Поводом Параде поноса као „геј“ манифестације чије одржавање се најављује за 28.09.2014. у Београду, у медијима се појавио промотивни видео спот у којем су учешће узела и деца предшколског узраста. У поменутим кадровима малолетна деца се појављују у друштву одраслих особа које су приказане као мајке деце. Из промотивног спота се недвосмислено може закључити да су малолетна деца злоупотребљена за промовисање хомосексуалности као сексуалног опредељења.
 Држава је дужна да предузме све одговарајуће законодавне, админстративне, социјалне и образовне мере ради заштите детета од свих облика физичког или менталног насиља, повреда или злоупотребе, малтретирања или експлоатације, док је на бризи код родитеља, законитих старатеља или неког другог лица коме је поверена брига о детету. Наведене заштитне мере подразумевају, између осталог, ислеђивање, истрагу и покретање судских поступака. (чл.3 и чл. 19 Конвенције о правима детета) – стоји у пријави поднетој у тужилаштву.

Пријава се односи и на родитеље који су дозволили учешће своје деце у овом споту.

– Према информацијама у медијима и изјавама организатора Параде поноса може се закључити да су се „мајке саме јавиле јер су пожелеле да буду део пројекта“, те да се јавило њих 50. На основу датог могло би се претпоставити и закључити да се радило о некаквом јавном позиву или огласу који је био намењен мајкама (не и очевима), сходно идеји аутора спота. Оно што је остало непознато, а неопходно је утврдити, јесте чињеница да ли је за наступ у видео споту била обећана било каква накнада или корист, и ако јесте да ли је таква накнада исплаћена. У том смислу неопходно је утврдити идентитет деце која се појављују на видео споту, затим податке о родитељима, те чињеницу да ли су женске особе које се појављују на споту заиста мајке те исте деце. Надаље, неопходно је утврдити да ли је до учешћа деце на видео споту заиста дошло уз сагласност мајки, да ли се евентуално ради о мајкама које самостално врше родитељско право, те да ли у том случају постоји сагласност и другог родитеља, с обзиром да се ради о питању која битно утиче на даљи живот деце (чл. 78 ст.3 ПЗ). У конкретном случају је дошло до злоупотребе из садржине родитељског права у делу који се односи на васпитање малолетног детета, јер је излагање деце у циљу промовисања хомосексуалности у очигледној супротности са вредностима породице и друштва из којег дете потиче. Ради се о емоционалном злостављању детета чије последице се у пуној мери могу манифестовати и наступити тек након што дете одрасте. Дете има неприкосновено право на своје порекло и свој идентитет – написала је у пријави Славка Којић.

Она наводи да је након што се утврди да ли је приликом злоупотребе родитељског права дошло и до остваривања било какве новчане накнаде или стицања неког другог вида имовинске користи, неопходно је испитати да ли је евентуално дошло и до извршења кривичног дела запуштања и злостављања малолетног лица из чл. 193 ст.2 КЗ РС, тако што су родитељи из користољубља навели своју децу на вршење радњи које су штетне по њихов даљи развој.

– При том треба имати у виду општу забрану експлоатације деце предвиђене чл. 36 Конвенције за заштиту деце и обавезу државе да признају право детета на заштиту од економске експлоатације на послу који може ометати и штетити његовом менталном, духовном, моралном или социјалном развоју (чл. 32 ст. 1 Конвенције) – стоји у пријави.

Срђан Крунић 


Припремиле: КМ Новине
 

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.