Вести:

недеља, 21. септембар 2014.

Данас је Мала Госпојина - Рођење Пресвете Богородице

недеља, 21. септембар 2014. | КМ новине 0

Православна црква и њени верници данас славе дан када је на свет дошла, родила се, Пресвета Богородица, празник познат и као Мала Госпојина.
...
 
 
Рождество Пресвете Богородице-Мала Госпојина

Света Дева Марија роди се од старих родитеља својих, Јоакима и Ане. Отац јој беше из племена Давидова, а матер од рода Аронова. И тако она беше по оцу од рода царска, а по мајци од рода архијерејска, и тиме већ предображаваше Онога, који ће се из ње родити, као Цара и Првосвештеника. Њени родитељи беху већ остарели, а немаху деце. И зато беху постидни пред људима и скрушени пред Богом. И у скрушености својој мољаху се Богу с плачем, да обрадује старост њихову даровањем једнога чеда, као што је некад обрадовао старца Аврама и старицу Сару даровавши им сина Исака. И Бог свемогући и свевидећи обрадова их радошћу, која је превазилазила далеко сва њихова очекивања и све најлепше снове. Јер им дарова не само ћерку но и Богомајку; озари их не само радошћу временом него и вечном. Даде им Бог само једну ћерку, која им доцније роди само једног унука, – али какву ћерку и каквог унука! Благодатна Марија, благословена међу женама, храм Духа Светога. олтар Бога Живога, трапеза хлеба небеснога, кивот светиње Божје, дрво најслађега плода, слава рода људског, похвала рода женског, источник девства и чистоте – то беше Богом дарована ћерка Јоакима и Ане. Рођена у Назарету, а после 3 године одведена у храм Јерусалимски, одакле се вратила опет у Назарет, да ускоро чује благовест св. архангела Гаврила о рођењу Сина Божјег, Спаситеља света, из њенога пречистога и девичанскога тела.
Народни обичаји
 

Од празника Мале Госпојине почињале су јесење свадбе. У привредном животу, Мала Госпојина је означавала време када се почињало са орањем и сетвом озимних усева. На Малу Госпојину у многим нашим насељима одржавају се сабори, заветине, прославе, молитве и литије. Многе породице славе Малу Госпојину као своју Крсну славу.

Највећи вашари у Србији су у Неготину и Шапцу, с тим што вашар у Неготину има врло дугу традицију. Преко 150. година непрекидно, празнује се Мала Госпојина, велелепним народним сабором. Ту породице долазе и неколико дана раније због чега је познат обичај "заузимање места". Многи бракови су уговорени у овој највећој привременој и покретној вароши у Србији. 
Припремиле: КМ Новине

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.