Вести:

уторак, 12. август 2014.

РИА Новости: Српски добровољци уништавају украјинску артиљерију у Доњецкој области

уторак, 12. август 2014. | КМ новине 0

„Два тенка необандериста [бандити], и један самоходни топ, заједно са посадама, као и брдски топ, уништени су током борбе“, цитира Србе прес-служба доњецких самоодбрамбених снага.
... 

Доњецк, 12. августа (РИА Новости) – Група српских добровољаца, помажући доњецкој милицији у борби против владиних трупа у источној Украјини, каже да је одбила офанзиву прокијевских војних снага, које су ноћас покушале да се пробију на аутопут од виталног значаја.

Према извештају, два Србина су лакше рањена у окршају, али ће се ускоро поново придружити свом батаљону.

Извештаји кажу да се добровољци из милицијског батаљона „Јован Шевић“ боре у отцепљеној Доњецкој области – самопроглашеној Доњецкој Народној Републици ( ДНР )- још од маја месеца, када је група Срба први пут стигла у тада опкољени град Славјанск близу Доњецка.

Прича се да Игор Стрелков, који предводи снаге самоодбране ДНР, познаје српски пук из дана када су се заједно борили у рату у Босни, међународном оружаном сукобу који се догодио између 1992. и 1995., и резултирао унутрашњом поделом Босне и Херцеговине.

Број добровољаца који се боре у милицијском батаљону „Јован Шевић“ је непознат, али медији тврде да су били у стању да идентификују команданта као Братислава Живковића.

Батаљон је добио име у част Јована Шевића, вође Српског хусарског коњичког пука, који се 1751. заклео на верност Руској империји и успоставио аутономију Славјано-Сербиа, област која се састојала од територија садашњих Луганске и Доњецке области у Украјини.

Такође је и неколико шпанских и чешких добровољаца наводно стало под заставе источноукрајинске милиције, која настоји да одбије напад тешко наоружаних владиних трупа.


Извор: Serbian Volunteers Destroy Ukrainian Artillery in Donetsk Region | World | RIA Novosti Превео: Александар Јовановић


Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.