Вести:

среда, 6. август 2014.

Сећање на страдање пребиловачких мученика

среда, 6. август 2014. | КМ новине 0На данашњи дан пре 73 године мештани Међугорја, Бијаковића и Шурманаца, те усташе из Чапљине бациле су 600 жена и деце из Пребиловаца у крашку јаму Шурмановци код Међугорја, рекао је Срни предедник Управног одбора Српског националног друштва Пребиловци Миленко Јахура.
...

Јахура подсећа да су Срби из Пребиловаца 6. августа 1941. године живи бацани у јаму од 8.00 до 11.00 часова, а они који нису погинули у паду остављени су да умру.

У помен пребиловачким жртвама данас је у 8.00 часова служена прва света литургија у славу светих пребиловачких мученика, који су у мају канонизовани.


"Данас је велики радостан догађај, јер су они на мајском заседању Светог архијерејског сабора канонизовани и донесена је одлука да се упишу у диптих светих, тако да се више не служе парастости и ми се више не молимо за покој њихове душе, него да се они моле за нас пред Господом", рекао је Јахура.

Он је оценио да је то велики и изузетан догађај за српски народ, а посебно за Херцеговину и указао на симболику места на којем је служена прва Света литургија.


Јахура је подсетио да је Свети Сава прије замонашења управљао у име свога оца Херцеговином, а његово тијело је спаљено на Врачару да би српски непријатељи зауставили култ Светог Саве.


"Исто тако пребиловачки мученици, чије су мошти извађене из јама 1990. и 1991. године, су 1992. године од хрватских снага други пут пострадали да би се уништили трагови злочина и сећање на мученике", рекао је Јахура.
Припремиле: КМ Новине
 

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.