Вести:

понедељак, 18. август 2014.

Пророчанства светог Козме Етолског – Папу да проклињете, јер ће он бити виновник

понедељак, 18. август 2014. | КМ новине 0

Свети свештеномученик Козма равноапостолни. Родом од Етолије, из села Мегадендрон (Велико Дрво).
...

 Као младић отишао у Св. Гору, где у Филотејском манастиру буде пострижен за инока. Но гоњен свагдашњом жељом да проповеда Јеванђеље народу он оде у Цариград, где испроси за то благослов од патријарха Серафима II. И обиђе све придунавске крајеве проповедајући Јеванђеље, но највише се задржа у Албанији, где и пострада од неког Курт паше, кога Јевреји раздражише против Козме. Козма буде удављен од Турака, па онда бачен у реку 1779 год. Чудотворне мошти почивају му у селу Колкоидас у храму Св. Богородице недалеко од града Фиери. Пострадао за Господа свога у 65 год. живота. (Пролог св. владике Николаја)
 
Због мноштва народа који није могао стати ни у једну цркву, блажени Козма је проповедао ван села у пољу. Стога је имао обичај да унапред објави где ће се задржати и говорити проповед: у том месту су спремали и постављали велики дрвени крст, а поред крста правили говорницу, са које је блажени проповедао.

Пророчанства:
Доћи ће црвене капе, па онда Енглези на 54 године, а после ће постати ромејско. (Црвеним капама називају се француски војници од Наполеоновог времена. Ово пророчанство чудесно се испунило, јер су се после Венета на Ептанису ситуирали Французи, а после њих дошли су Енглези, чији је боравак потрајао 54 године, колико је Свети и пророковао. Године 1810. Енглези су, осим Керкире која се 1815. предала Кембелу, практично окупирали Ептанис и 1864. предали га Грчкој). (Изговорено у Кефалонији о ослобођењу Ептаниса.)
Жељено (ослобођење од Турака) ће доћи када се стекну две Пасхалије. (Заиста, 1912. празници Благовести и Пасхе пали су у исти дан).

Узрок општега рата биће из Далмације. (Под Далмацијом се вероватно подразумева западни Балкан, тј. западно од Дрине. По атентату Гаврила Принципа почео је Први светски рат.)
Узрок општега рата доћи ће из Далмације. Прво ће се распасти Аустрија, а онда Турска.

А антихристи су папа и онај који нам је на глави (турски султан), а да му не кажем име. Ви схватате, и жалосно је да вам то кажем, да су ти антихристи деца погибли. Ми знамо за уздржање, они за погибао. Ми за пост, они за преждеравање. Ми за девство, они за блуд. Ми за правду, они за неправду. (св Козма Етолски)

Доћи ће време када ће вам непријатељи узети и пепео са огњишта, али ви не мењајте веру своју, како то други буду чинили.

Жалим вас због ваше гордости. Нога моја овде више крочити неће. И ако се не оканете тога што чините, самовоље и грабежљивости, пропашћете.

На ону куку где вам висе сабље доћи ће дан када ће цигани окачити своје инструменте.

Што год вам затраже, дајте им. Само душе да избавите.

Зло ће вам доћи од учених.

Доћи ће време кад неће постојати овај склад као данас између народа и клира.

Клирици ће постати најгори и најнечастивији од свих.
Ставиће вам намет на живину и прозоре.

Настаће једно папирно царство, које ће имати велику будућност на Истоку. (бирократске државе?)

Папу да проклињете, јер он ће бити виновник.

Људи ће осиромашити, јер неће имати љубави према дрвећу.

Много ће се тога догодити. Државе ће постати као страћаре.

Доћи ће време да ће се (православни) Хришћани подићи један на другог.

Доћи ће време када ће се Ромеји јести између себе. Ја препоручујем једномислије и љубав. (балкански православни народи?)

Видећете у пољу кола без коња да јуре брже од зеца.

Доћи ће време да ће људи разговарати са једног удаљеног места на друго, као да су у суседним собама, као, на пример, из Града (Цариграда) са Русијом.

Доћи ће време када ће светом управљати глуво и немо. (Мисли на машине.)

Доћи ће време да ће људи летети по небу као црне птице и бацати ватру по свету. Који буду онда живели, трчаће у гробове и викати: „Изађите, мртви, да уђемо ми живи.“

У старо време људи су, када су хтели да Господ казни некога човека, проклињали га говорећи нека да Бог да га постави са свештеницима из 18. века. Зато, браћо моја, тешко је данас патријарсима, архијерејима, јерејима и осталим да се спасу. Због тога вам саветујем, свети јереји, да се покајете док имате времена, да бисте се спасили.


И отвориће Господ једну огњену реку, као море, да у њу баци све нечастиве, безверне, јеретике, безбожнике и грешнике да у векове горе. А благочастиве и православне Хришћане и праведне увешће у рај да се свагда радују. (св. Козма Етолски о будућем суду)

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.