Вести:

субота, 9. август 2014.

ГМО соја на њивама у Мачви - наређено уништавање и поднете пријаве

субота, 9. август 2014. | КМ новине 0

Фитосаниотарни инспектори Министраства пољопривреде током јуна и јула на подручју Мачве код 24 пољопивердника на парцелама пронашли засејану ГМО соју.
...

Они су наложили уништавање, а против власника поднете су прекршајне пријаве.

Плодне оранице Мачве погодне за гајења органске хране и даље су на мапи Министарства пољопривреде означене као „црна тачка“ јер се већ годинама тајно гаји ГМО соја. То су потврдили и испектори током контроле.

„Ми смо крајем јуна и почетком јула обишли негде око 300 парцела и брзом методом протеинских тест трака на 24 парцеле утврдили присуство ГМО соје“, каже Миодраг Спасојевић, шеф фитосанитарне инспекције Управе за заштиту биља Министраства пољопривреде.

Под ГМО сојом нађено је 10,5 хектара. Инспекција је против произвођача поднела прекршајне пријаве и наложила да се парцеле заору. Иако у Мачви нерадо говоре о овој теми, сазнали смо да се гајењем ГМО соје баве ситни произвођачи, на парцелама окруженим кукурузом, до којих се тешко долази.

„Од 1000 њих ако сади, 40 то је сто посто тако“, каже Зоран Војновић.

У фирми "Табеx" која откупљује, складишти и прерађује житарице кажу да се лако може утврдити да ли је у питању ГМО соја. Они кажу да је промет смањен, али да се често догађа да стигне соја која у себи садржи одређени проценат ГМО зрна.

„То је присуство до два посто, један кома осам и слично ГМО соје“, каже Томислав Живковић, власник фирме “Табеx”

Реч о семенима која су у Мачву стигла пре доношења Закона о генетички модификованим организмима, па их пољорпивредници и данас користе. То не умањује опасност по здравље људи.

„Проблеми који се најчешће јављају јесу неплодност, убрзано старење, појава тумора, имунолошки проблеми, поремећаји у лучењу инсулина и промене у органима за варење“, каже др Дејан Павловић, председник ГО “Зелени Србије”

Оно што је интересантно град Шабац и општина Богатић на предлог “Зелених” Србије усвојили су Декларацију о подручјима без ГМО, али се она очигледно не поштује.Припремиле: КМ Новине

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.