Вести:

субота, 30. август 2014.

Филарет: Не признајем овакву СПЦ, Србија, ако хоће Косово не треба да се клања оном који јој је узео Косово

субота, 30. август 2014. | КМ новине 1

Поново нам улазе Турци на велика врата као, тобоже, велики пријатељи, казао је у селу Премћани код Пљеваља овај владика Српске православне цркве.
...

Владика Милешевске епархије Филарет изјавио је да не признаје садашњу Срспку православну цркву и да је неће никада признавати јер се “много промијенила и није више као што је некад била“.

„Ово није црква патријарха Германа, ово је нека нова црква коју лично ја не признајем и нећу је признавати. Ја ћу учити како су ме моји професори учили. Како ме је учио мој духовни отац патријарх Герман, тако ћу остати са својим народом са својом црквом“, рекао је Филарет прекјуче у селу Премћани код Пљеваља, на прослави Велике Госпојине, слави манастира Довоља.

Истичући, ипак, да никада неће издати своју цркву и народ, он је позвао окупљене да послушају њега, како је за себе рекао, најневаљалијег и најгорег владику у СПЦ, који нема чега да се боји ни стиди.


“Мени не треба Ватикан. Треба разговарати и са Истоком и са Западом, али када пијете кафу и ракију гледајте да је пијете са пријатељем. Пријатеље на руку можемо избројати, а непријатеља је много више“, рекао је он.

Филарет је казао да Турска није пријатељ “српској цркви и српскоме народу“ и да још увијек не могу да обнове оно што су им порушили прије више вјекова: “Ево поново нам улазе на велика врата као тобоже велики пријатељи. Нека вам буду пријатељи, ваша је то потпуно приватна ствар кога ћете узети за пријатеља. Куку ти га и вама и нама останемо ли овакви какви јесмо, јер смо слијепи ћорави и глуви“.

Он је оценио да Црна Гора и Србија не иду добрим путем јер “само балимо о Европској унији док народ све сиромашније живи због ЕУ“: “Овако ваши ђедови и прађедови нису чинили и радили него су чували образ и душу своју спасавали. Данас немамо ни душе ни образа, само знамо да балимо о ЕУ, а све теже и теже народу од ваше ЕУ. Никакви сте људи, никакав смо народ, ако чекамо да нам неко из Европе донесе тањир чорбе”.Владика Филарет током рата у бившој Југославији 1990-тих.


Говорио отворено о Ештоновој и Меркеловој

Челник епархије СПЦ са седиштем у Пријепољу, која обухвата и део Црне Горе, критиковао је одлазак српског и црногорског премијера Александра Вучића и Мила Ђукановића у Берлин на конференцију чији је домаћин била канцеларка Ангела Меркел.

“Једва вас чека Ангела Меркел у Берлину, нема кога да прими него вас из Шумадије и вас из Црне Горе, нема с ким да попије јутарњу кафу, да се поразговара о будућности ЕУ. Бојим се ако одете тамо да се нећете вратити. Неће вас онда Шумадија и Црна Гора и Србија прихватити овакве какви јесте, а никакви сте. Меркелова вас заноси и духовном и физичком љепотом. Ештонка вам још више прија са оним крезавим зубима и својим изгледом.

Немојте тако радити. Треба поново да вратите достојанство и понос часној Црној Гори, а не овој коју сте створили да буде пуж свакоме. То треба часној и поносној Србији, Шумадији коју су нам преци оставили. То Србији треба, а не ове политичке фукаре које не умију да се прекрсте“, рекао је Филарет.

Немојте мислити да је Путин луд, а Црногорци и Шумадинци паметни.

Констатујући да су уста српских и црногорских званичника пуна ЕУ, Филарет их је замолио да некад помену и Русију: “Кажите некад Русија, неће вам ништа бити, кажите и Балкан и неку другу ријеч. Нисте ваљда толико постали мутави да не знате никакву више ријеч изговорити од ЕУ. Немам ја ништа против ЕУ, само ЕУ има много својим проблема, јада и белаја. Немојте мислити да су читав свијет, Путин и Русија луди и блесави, а само сте ви, Црногорци и наши Шумадинци паметни и да сте посисали свјетску модрост, е куку ти га нама”.

Он је казао да је брука што је Црна Гора увела санкције Русији, називајући оне који су то урадили "биједама". Још је казао да Србија повећањем наталитета за 20 година може вратити Косово без иједног испаљеног метка.

“Србија, ако хоће Косово не треба да се клања оном који јој је узео Косово, већ нека води политику наталитета. И ви нисте у Црној Гори ништа бољи, него сте још гори. Подгорица, Улцињ, Бар и Будва се пуне неким другим свијетом”, биле су ријечи овог владике СПЦ.
 


Извор: Вијести.ме

1 коментар:

  1. Pa ko se klanja Filaretu ? Klanja se ova srpska prodana vlast a narod se ne klanja,i to sve za saku dolara koju ce dobiti da bi satanizovali svoj narod

    ОдговориИзбриши

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.