Вести:

уторак, 5. август 2014.

ЕУ забрањује Србији продају лековитог биља, природних лекова и меда!!!

уторак, 5. август 2014. | КМ новине 1

Лековито биље, витамини, минерали, додаци прехрани, традиционални природни лекови и чајеви од краја априла не могу се више користити у ЕУ уколико немају сертификат који кошта око 100.000 евра!
 ...

 И Србија је потписница кодекса који све ово забрањује!!!

Почетком априла, у земљама чланицама Европске уније не смеју се продавати лековито биље и природни лекови на бази трава, што укључује и чајеве. Наиме, на снагу је ступио нови закон који прописује да се природни лекови од биља пре продаје морају истраживати неколико година, а сертификат без кога се не може ући на тржиште Еуропске уније кошта 100.000 еура! Све ово веома брзо погодиће и Србију!!!

Оно што је посебно важно јесте да ће се ове забране морати држати и многе земље које нису чланице Европске уније, а односи се на државе потписнице Кодекса алиментаријуса. То значи да ће те државе на својој територији забранити рад траварима и продају њихових препарата укључујући и чајеве!
Из многих држава већ су се побунили, а из Хрватске и Србије стижу најаве да ће организовати и протесте, пише “Сан”.
“Нова директива Европске уније практично одузима право на алтернативно лечење. Она буквално представља пропаст за произвођаче меда, траваре и све остале који неће моћи да плате 100.000 евра за истраживања да би добили сертификат”, поручили су травари.

Наиме, да би се дошло до овог сертификата, Законом о храни, односно Директивом 2004/24/ЕЦ прописано је да се биље мора испитивати неколико година, а истраживање за сваки производ износи око 100.000 евра.

С обзиром на то да је Србија потписница Кодекса алиментаријуса, који се залагао за доношење ове директиве, Еколошки савез Србије прибојава се да ће се и у нашој земљи одлука о забрани донети по хитном поступку.



- Ова директива одузима право на алтернативно лечење! Буквално представља пропаст за медаре, траваре и све остале мале произвођаче који неће моћи да плате истраживања како би добили сертификат. Сигуран сам да је ово идеја фармацеутских картела, који ће на овај начин уништити конкуренцију – каже Никола Алексић, председник скупштине Еколошког покрета Србије. Он је за пети јун, Дан заштите животне средине, најавио масовни протест у минут до 12 испред Народне скупштине, а тада ће од Владе затражити да повуче свој потпис са Кодекса алиментаријуса.

Зелене Новине


1 коментар:

  1. Ovo je van pameti! Od danas ja sam protiv Evropske unije! Necu moci da kupim caj od kamilice iako znam da je dobar za stomak i sta sve ne?

    ОдговориИзбриши

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.

 
Copyright © 2014 - 2021 КМ Новине