Вести:

недеља, 31. август 2014.

Ђурић се позива на Ахтисаријев план за ''решавање'' проблема на КиМ (видео)

недеља, 31. август 2014. | КМ новине 0

план за неплан мартија ахтисарија
Споразум о правосуђу стоји (у месту) због тога што у Приштини нико није спреман да спроведе оно што је договорено Бриселским споразумом и планом Мартија Ахтисарија, рекао је директор канцеларије за КиМ, Марко Ђурић.

...

Да ли је ову изјаву прекрила вест о суђењу петорици Срба пред Еулексовим судом у Косовској Митровици истог дана, да ли замор и опадање пажње на излагање Ђурића у трајању од неколико минута или сервилност новинара и одсутност сваке критике власти тек – у српским медијима нема ни једне речи о званичном признању Косова као некакве „државе“ и кривичном делу против Устава и територијалног интегритета државе Србије од стране њених политичара. То, истина, није више никаква новост али у овом случају долази јавно од Марка Ђурића, коме је и поверена управа тог дела територије државе Србије.

У другом појављивању истог издања дневника телевизије „МОСТ“ из Звечана од 26. августа, директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић, изричито се позвао на план Мартија Ахтисарија.

Тим документом се недвосмислено и директно Косово и Метохија издвајају из територије државе Србије као независна целина, квази-држава. Ђурић то није случајно рекао већ је нагласио како „жели да обавести најширу јавност“ да шиптарске струје не показују спремност да остваре план отцепљења јужне српске покрајине од њене матичне државе!

Говорећи о „проблему“ и одбијању да поред више од 300 припадника српског МУП-а шиптарске власти интегришу још 40-так српских полицајаца у институције квази-државе, Ђурић је наставио и о проблему „правосуђа“ које иначе редовно монтира оптужнице против Срба са КиМ и не показује жељу за измену свог „правног оквира“ (Устава Републике Косово) те тако омогући стварање фантомске „Заједнице српских општина“.

„Исто тако желим да подсетим наширу јавност да споразум о правосуђу стоји искључиво због тога што у Приштини не постоји нико ко је спреман да ради на спровођењу онога на шта су се обавезали пре дуже од годину дана. А обавезали су се на то да се у општинама са српском већином у складу са Бриселским споразумом и у складу са планом Мартија Ахтисарија оснивају судови и тужилаштва са српском већином. Ми знамо да је све то нешто што је веома неугодно за све њих али знамо да је Бриселски споразум за Приштину реалност и да ће он бити спроведен и у том делу“.Српски предстваници власти наводе како никада неће признати Косово и Метохију као „независну државу“али позивање на Ахтисаријев план значи управо правно признање терористичке НАТО државе на простору Србије.

Ово се на срамној телевизији „МОСТ“ коју ова Канцеларија финансира, не може ни чути јер се вести настављају у истом тону „Ванредних избора на Косову неће бити одлучио је Уставни суд Косова“ лежерно је изговорио водитељ овог Дневника.

Највиша институција наше државе, Скупштина Србије, је фебруара 2007. године усвојила Резолуцију о Косову и Метохији којом је Ахтисаријев план у потпуности и апсолутно одбачен јер се тим нацртом, у чему су се посланици сложили, крши сувереност и територијални интегритет Републике Србије као међународно признате државе јер овај план подразумева у потпуности независно Косово и Метохију.

Политички аналитичар Предраг Симић, коментаришући тај план рекао је да „правне институције Срба, према Ахтисаријевом плану, имају тек мало већи значај од невладиних организација“. [твитуј ово].

Таква особина заједници српских општина на којој инсистирају потписници Бриселског споразума, приписивана је од стране опозиције и српских политичара и представника власти локалних власти четири општине на северу КиМ које је српска влада прошлог сазива (који је и потписао Бриселски споразум) „привремено сменила“. Никада више нису расписани избори за оснивање нових локалних власти што је законска и Уставна обавеза. Данас се инсистира на ЗСО као врхунском моделу локалне власти.

Гостујући крајем марта 2013. године у емисији „Утисак недеље“ на телевизији Б92, бивши диретор Канцеларије за КиМ, Александар Вулин, рекао је да се током прегорова у Бриселу, као понуда, појавио папир који Србији није одговарао и да је тада речено да „нећемо решавати ништа по Ахтисаријевом плану“ већ да је Бриселу поручено да договор мора произаћи из закона Републике Србије о суштинској аутономији. Ипак, провукао је Вулин кроз емисију, „морамо да сарађујемо са Немцима чак и када се ради о промени свести“. [твитуј ово].

Готово за неверовати али је и један од три члана СПО, Вук Драшковић, назвао овај план "динамитом не само за Србију". Он је потпуно уверено говорио о томе како тај план не обезбеђује никаква права Србима осим у форми лепих речи. „Иако Марти Ахтисари истиче да је планом максимално обезбеђена заштита Срба, то није тачно јер се права Срба само обећавају, али без гаранција да ће бити испуњена и без санкција за албанску већину уколико погази своја обећања“ изјавио је чак и Драшковић за Блиц од 26. Фебруара 2007. године.

Ахтисаријев план, да ствар буде боља, на вето који је Русија уложила одбацио је и Савет безбедности Уједињених нација.

Шиптарске власти у Приштини, уз незакониту подршку САД, самопрогласиле су независност по плану Мартија Ахтисарија. За то велеписаније Ахтисари је, осим намештене Нобелове награде, добио и још речитију награду "Златну медаљу независности" у Приштини 15. јуна 2009 а пренео је РТС. Марти је, примајући признање и сам признао:

"Треба наставити и активности на признању независности Косова. Позивам и косовске Србе да искористе ситуацију и да због своје деце постану значајан фактор у решавању проблема и да се придруже корацима које Косово подузима на путу ка новој будућности. Србија и Косово су суседи, Србија треба да прихвати нову реалност и Београд и Приштина треба да нађу могућности сарадње".

Дакле, једина страна која је прихватила тај план била је шиптарска којој он и доноси независност. Ето, дошао је тренутак да се на њега позива и директор Владине Канцеларије за Косово  Метохију, Марко Ђурић, иако никада није престала да важи резолуција КиМ Скупштине Србије којом је тај план одбачен и који никада није био одобрен ни у једној институцији важној за државу Србију, ни у земљи нити било где у свету.Иван Максимовић за КМ Новине

Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.