Вести:

понедељак, 25. август 2014.

Потврђена оптужница за злочин у Кукавицама: За инфо о жртвама погледајте Тановићев филм

понедељак, 25. август 2014. | КМ новине 0

27. августа 1992.
У месту Кукавице код Рогатице 27. августа 1992. године убијено је 25, а рањено око 80 српских цивила који су у избегличкој колони бежали из Горажда.
...

Злочин је извршила Кукавичка чета тзв. Армије БиХ која је колону напала из заседе. Припадници Унпрофора снимили су масакр у Кукавицама, а те снимке злочина употребио је режисер Данис Тановић који их је у свом Оскаром награђеном филму Ничија земља представио као злочине које су починили Срби.

Суд БиХ је прошле недеље потврдио оптужницу против четворице бивших припадника муслиманске армије - Мухамеда Шишића, Емира Драковца, Азиза Шуше и Тарика Шишића, која их терети за ратни злочин против српских цивила у избегличкој колони у Кукавицама.

У оптужници се наводи да су четворица припадника Кукавичке чете 27. августа 1992. године координирали и извршили напад на колону српских избеглица која се кретала из места Јабука, од Горажда према Рогатици, а која је за последицу имала смрт и повреде више цивила.
Они су, заједно са другим екстремистима напали колону од око 1.000 ненаоружаних Срба који су бежали из Горажда.

Mеђу жртвама је било малолетне деце, старијих људи, многи су рањени, а имовина је попљачкана.

Иначе, Емир Драковац, бивши припадник Диверзантског одреда тзв. Армије БиХ оптужен је и да је крајем 1992. године на подручју општине Фоча починио злочин убиства, мучења и сакаћења секиром три жртве, убијене на веома суров начин. Драковац, изненађења ли, има чин капетана и припадник је ОС БиХ.


Постави коментар

Молимо Вас да коментаришете у духу српског језика - искључиво ћирилицом! У супротном ће коментари вероватно бити уклоњени.